Заготівля кормів — слова, які зараз на вустах всіх фермерів. Але говорити мало, потрібно діяти злагоджено у команді. На першому етапі перед заготівлею важливо підготувати та навчити персонал. У процесі це допоможе уникнути багатьох помилок і дозволить швидко реагувати на будь-які проблеми.
У цьому питанні на опорні точки звертає увагу Лілія Іваноглу, консультантка КЦ АВМ, експерт із годівлі ВРХ та управління МТФ.
Підготовка персоналу до заготівлі кормів включає: ознайомлення (нагадування) з процесом, підготовка необхідного обладнання, інструментів та інструктаж по безпеці праці, акцент на дотримання рецептур та стандартів якості, а також на вимоги до кінцевого результату.
Кожен учасник у період заготівлі кормів має свої обов’язки та відповідальність:
Агрономічна служба | Інженерна служба | Зоотехнічна служба | Ветеринарна служба |
сім’яний матеріал |
Підготовка кормозбиральної техніка |
дотримання регламентів при заготівлі |
контроль якості корму при закладці |
догляд за посівами з метою запобігання зростанню бур'янів |
підготовка техніки для трамбування |
якість подрібнення |
контроль якості корму при зберіганні |
відпрацювання структури трав за термінами дозрівання |
своєчасність збирання врожаю |
трамбування |
контроль якості корму при використанні |
ботанічний склад травосумішей |
забезпечення ПММ |
укриття |
|
визначення фази збиральної стиглості багаторічних трав і кукурудзи |
забезпечення технічними засобами для виїмки кормів зі сховищ |
зберігання кормів |
|
технологічний процес заготовки,розробка технологічних карт (косовиця, ворушіння, валкування, підбір і подрібнення маси) |
|
використання кормів в період згодовування |
|
Аналіз помилок допомагає зрозуміти причини виникнення недоліків та вдосконалити процес заготівлі для підвищення якості продукту.
ТОП-помилки при заготівлі:
- Упущена фаза збирання
- Довжина різання не зафіксована
- Непідготовлена техніка(відсутність або несправність корнкрекера, негострі ножі)
- Вологість зеленої маси підвищена
- Терміни закладки розтягнуті
- Силосні траншеї непідготовлені
- Недостатнє трамбування
1. Помилки допущені з перших днів заготівлі кормів не можна виправити!
2. Не допускати попадання землі в масу (висота зрізу, погодні умови)!
3. Ідеально і не дуже! (аналізуйте)
Джерело фото: власні архіви Лілії Іваноглу
Зайвим не буде ще раз нагадати, вимоги до якісного сінажу/силосу.
- Висота зрізу: 5 – 8 см
- Довжина нарізки: 30 – 50 мм
- Товщина слою трамбування за 1 захід: не більше 40 см
- Щільність: 160 – 230 кг на СР/м3 (450 кг/м3 прив'яленої)
- Вміст сирої золи: менше 100 г/кг СР
- рН показник: 4,2 до 4,8 (в залежності від вмісту сухої речовини)
- Вміст оцтової кислоти: 1,5 – 3,5%
- NH3N: менше 8%
- Вміст дріжджів: менше 10 5 KbE
Такі показники — реальність, якщо кожного сезону робити аналіз попередньої заготівлі і давати відповідь на ряд питань: Який вплив мала погода на розвиток рослин? Яка була потужність робочих процесів? Що треба змінити? Яка була організація роботи? Які консерванти застосували і який отримали досвід? і тому подібне.
«В центрі уваги завжди знаходяться люди, які приймають рішення і виконують роботу. Кожен учасник важливий від керівника, який приймає рішення про початок збирання врожаю і до тракториста, який відповідає за скошування, ворушіння або підбирання маси, або ж технолога, який контролює процес силосування. Тому на успішні показники ферми (молочну продуктивність, якість молока, здоров’я стада, відтворення) впливає вся команда ще на етапі заготівлі кормів — джерела енергії для корів», — підсумовує Лілія Іваноглу, консультантка КЦ АВМ, експерт із годівлі ВРХ та управління МТФ
Одна із послуг, яку надає Консультаційний центр АВМ є Технологічний супровід, опис читайте за посиланням.
Контакти: тел. +38 (093) 608 71 87 , ел. пошта zyateva@avm-ua.org.
Консультаційний центр АВМ
ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: СЕЗОН ЗАГОТІВЛІ СІНАЖУ НА НИЗЬКОМУ СТАРТІ — РЕКОМЕНДАЦІЇ
ГОДІВЛЯ КОРІВ: КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ КОРМІВ ТА СПОЖИВАННЯ СУХОЇ РЕЧОВИНИ