Заготівля кормів — слова, які зараз на вустах всіх фермерів. Але говорити мало, потрібно діяти злагоджено у команді. На першому етапі перед заготівлею важливо підготувати та навчити персонал. У процесі це допоможе уникнути багатьох помилок і дозволить швидко реагувати на будь-які проблеми. 

У цьому питанні на опорні точки звертає увагу Лілія Іваноглу, консультантка КЦ АВМ, експерт із годівлі ВРХ та управління МТФ.

Підготовка персоналу до заготівлі кормів включає: ознайомлення (нагадування) з процесом, підготовка  необхідного обладнання, інструментів та інструктаж по безпеці праці, акцент на дотримання рецептур та стандартів якості, а також на вимоги до кінцевого результату.

Кожен учасник у період заготівлі кормів має свої обов’язки та відповідальність:

Агрономічна служба Інженерна служба Зоотехнічна служба Ветеринарна служба

сім’яний матеріал

Підготовка кормозбиральної техніка

дотримання регламентів при заготівлі

контроль якості корму при закладці

догляд за посівами з метою запобігання зростанню бур'янів

підготовка техніки для трамбування

якість подрібнення

контроль якості корму при зберіганні

відпрацювання структури трав за термінами дозрівання

своєчасність збирання врожаю

трамбування

контроль якості корму при використанні

ботанічний склад травосумішей

забезпечення ПММ

укриття

 

визначення фази збиральної стиглості багаторічних трав і кукурудзи

забезпечення технічними засобами для виїмки кормів зі сховищ

зберігання кормів

 

технологічний процес заготовки,розробка технологічних карт (косовиця, ворушіння, валкування, підбір і подрібнення маси)

 

використання кормів в період згодовування

 

Аналіз помилок допомагає зрозуміти причини виникнення недоліків та вдосконалити процес  заготівлі для підвищення якості продукту.

ТОП-помилки при заготівлі:

  • Упущена фаза збирання
  • Довжина різання не зафіксована
  • Непідготовлена техніка(відсутність або несправність корнкрекера, негострі ножі)
  • Вологість зеленої маси підвищена
  • Терміни закладки розтягнуті
  • Силосні траншеї непідготовлені
  • Недостатнє трамбування

1. Помилки допущені з перших днів заготівлі кормів не можна виправити!

2. Не допускати попадання землі в масу (висота зрізу, погодні умови)!

3. Ідеально і не дуже! (аналізуйте)

Джерело фото: власні архіви Лілії Іваноглу

Зайвим не буде ще раз нагадати, вимоги до якісного сінажу/силосу.

  • Висота зрізу: 5 – 8 см
  • Довжина нарізки: 30 – 50 мм
  • Товщина слою трамбування за 1 захід: не більше 40 см
  • Щільність: 160 – 230 кг на СР/м3 (450 кг/м3 прив'яленої)
  • Вміст сирої золи: менше 100 г/кг СР
  • рН показник: 4,2 до 4,8 (в залежності від вмісту сухої речовини)
  • Вміст оцтової кислоти: 1,5 – 3,5%
  • NH3N: менше 8%
  • Вміст дріжджів: менше 10 5 KbE

Такі показники  реальність, якщо кожного сезону робити аналіз попередньої заготівлі і давати відповідь на ряд питань: Який вплив мала погода на розвиток рослин? Яка була потужність робочих процесів? Що треба змінити? Яка була організація роботи? Які консерванти застосували і який отримали досвід? і тому подібне.

«В центрі уваги  завжди знаходяться люди, які приймають рішення і виконують роботу. Кожен учасник важливий від керівника, який приймає рішення про початок збирання врожаю і до тракториста, який відповідає за скошування, ворушіння або підбирання маси, або ж технолога, який контролює процес силосування. Тому на успішні показники ферми (молочну продуктивність, якість молока, здоров’я стада, відтворення) впливає вся команда ще на етапі заготівлі кормів джерела енергії для корів», підсумовує Лілія Іваноглу, консультантка КЦ АВМ, експерт із годівлі ВРХ та управління МТФ


Одна із послуг, яку надає Консультаційний центр АВМ є Технологічний супровід, опис читайте за посиланням.

Контакти: тел. +38 (093) 608 71 87 , ел. пошта zyateva@avm-ua.org.

Консультаційний центр АВМ

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: СЕЗОН ЗАГОТІВЛІ СІНАЖУ НА НИЗЬКОМУ СТАРТІ — РЕКОМЕНДАЦІЇ

ГОДІВЛЯ КОРІВ: КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ КОРМІВ ТА СПОЖИВАННЯ СУХОЇ РЕЧОВИНИ