Клостридіальні інфекції є поширеною проблемою в усьому світі. Упродовж останніх років у господарствах періодично спостерігаємо прояв клінічних ознак абомазиту та геморагічного ентериту у телят. Рівень смертності від клостридіального абомазиту є високим (75–100%).

Про це розповідає Валерій Лотоцький, директор з розвитку КЦ АВМ, спеціально для журналу «Молоко і ферма» № 2 (81), квітень 2024.

Безпосередньою причиною захворювання є C. рerfringens — спороутворювальна грампозитивна паличка, яка широко розповсюджена в навколишньому середовищі, а також належить до сапрофітної мікрофлори кишечника більшості ссавців. 

C. Perfringens, як вид, продукує щонайменше 16 токсинів та позаклітинних ферментів. Однак жоден штам не продукує весь цей спектр токсинів. Відмінності у продукуванні токсинів між штамами дозволяють класифікувати ізоляти C. perfringens на п'ять токсинотипів (A, B, C, D і E) залежно від наявності генів, які кодують чотири так звані основні токсини: аль-фа, бета, епсилон та йота-токсин.

C. perfringens типу C може викликати раптову смерть у новонароджених телят віком до 10 днів.

Від тварин з діагнозом некрогеморагічний ентерит або клостридіальний абомазит під час лабораторного дослідження виділяють майже завжди лише штами токсинотипу А. Однак причетність цього токсинотипу та його токсину (токсинів) була і досі залишається предметом гострих дискусій.

Загалом є різні фактори вірулентності, які викликають обширний некроз тканин, який спостерігається при некрогеморагічному ентериті.

Для розвитку захворювання потрібно три складові: 1) збудник, 2) багате на білки та вуглеводи середовище в сичузі, 3) гіпотонія або атонія кишечника.

Кількість збудника збільшується за недотримання умов гігієни отелення, утримання та випоювання телят.

Для швидкого розмноження збудника потрібне багате поживне середовище. Тому частіше захворювання спостерігають при випоюванні телят вволю, введенні через зонд великого обсягу молозива або пізніше — за концентратного типу годівлі.

Усі типи стресів (переохолодження, перегрупування, транспортування, вакцинації, перерви в годівлі) збільшують ризик виникнення захворювання, як і рота- та корона-вірусних інфекцій, кокцидіозу.

Часто захворювання має блискавичний характер: зранку знаходять мертвими телят, які звечора були абсолютно нормальними.

Переважаючим і постійним клінічним симптомом є здуття живота із плеском при пальпації. Здатність C. perfringens виробляти газ сприяє розширенню шлунка та інтрамуральній емфіземі.


Детальніше про клінічні ознаки захворювання, причини появи і протокол лікування читайте на сторінках журналу «Молоко і ферма» № 2 (81) , квітень 2024, або вже на сайті MilkUa.info (слідкуйте за оновленням). 

При підготовці матеріалу використано статтю «Rethinking the role of alpha toxin in Clostridium perfringens‑associated enteric diseases: a review on bovine necro‑haemorrhagic enteritis».


ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: 

ГОДІВЛЯ КОРІВ: КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ КОРМІВ ТА СПОЖИВАННЯ СУХОЇ РЕЧОВИНИ

СТОВ «ДНІПРО»: НАРОЩЕННЯ ПОКАЗНИКІВ — РЕЗУЛЬТАТИ ДИСТАНЦІЙНОГО СУПРОВОДУ КЦ АВМ