Консультація підготована:
Валерій Лотоцький, експерт з розведення та відтворення IFC, керівник з розвитку Консультаційного центру АВМ та Центру ветеринарного обслуговування, +38 097 395 12 21, lototskyy@ukr.net

Владислав Ханєєв, експерт з з управління здоров’ям великої рогатої худоби, доїння корів та зберігання молока, біобезпеки

Особливими умовами, за яких може виникнути необхідність скласти чи переглянути стратегію вибракування поголів’я на молочних фермах, можуть бути і погодні умови (https://www.bovinevetonline.com/news/veterinary-education/strategic-culling-vital-during-drought?fbclid=IwAR1hUSkewnbJk552FYc7pYXIBBgYNT8BPiUMaCeeecba21wC-_s3q6T_q5Q), і воєнні дії в регіоні.

За умов війни багато господарств мають дефіцит кормів, кормових добавок та інших необхідних складників для ведення господарства та підтримання поточного розміру стада.

Параметри для вибракування повинні містити в собі видалення тварин, які не допомагають фермі досягати встановлених поточних цілей.


Параметри розгляду при плануванні вибракування худоби:

  • Агресивні корови. Такі тварини можуть бути небезпечними для людей та інших тварин, можуть пошкодити обладнання.
     
  • Корови, яких не осіменяли або запустили, але вони не тільні, споживають ресурси, які можуть бути обмеженими, без (або з сумнівною) перспективою дати потомство та розпочати нову лактацію. Якщо господарство не має можливості утримувати таких тварин, вони повинні бути одними з перших у списку на передчасне вибракування.
     
  • Старі корови, які менш продуктивні, худі або кульгаві, мають стерті чи пошкоджені зуби, неплідні.
     
  • Корови з вим’ям, яке не відповідає стандартам. Таким коровам часто складно під’єднати доїльний апарат, можуть бути проблеми з повнотою видоювання та збільшена захворюваність маститом.
     
  • Тварини з формою ратиць, які не відповідають формі й розміру ратиць породи, тому що такі корови зазвичай мають більше проблем з кульгавістю, вони менш продуктивні, мають знижену фертильність. Крім того, деякі зміни форми ратиць можуть мати спадкове походження, наприклад, вертикальні тріщини чи скручені ратиці.
     
  • Малопродуктивні корови, які були такими упродовж поточної та попередніх лактацій. Ці корови завжди приносять менше прибутку фермі.
     
  • Інші негативні фактори, які можуть пришвидшити вибракування тварин: ссання молока у корів, постійне перестрибування через огорожі тощо.

    Консультація надана експертами АВМ та за підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в рамках спільного проекту "Розвиток молочної галузі України" для підтримки господарств в умовах війни.
     


    ! Якщо залишились питання – звертайтеся на гарячу лінію АВМ: office@avm-ua.org