Консультаційний центр АВМ продовжує онлайн марафон з тваринництва в рамках завершального етапу проекту «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва», що підтримується Програмою USAID АГРО.

У фокусі вебінару, який відбувся 24 листопада, була галузь свинарства – «М’ясний бізнес: чим жило українське свинарство у 2021 р. та чого очікувати у майбутньому?». До live-обговорень долучилися понад 50 учасників, серед яких виробники та переробники свинини, експерти галузі, аналітики ринку.

Керівник аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України», Олександра Бондарська, представила попередній аналітичний зріз роботи вітчизняного свинарства. За її словами, чисельність загального свинопоголів’я знову опустилася нижче шестимільйонної позначки. Незначний приріст промислового поголів’я (+1,2%) не може компенсувати прискорення темпів скорочення поголів’я присадибного свинарства, який утримує 2,32 млн голів, що на 9,7% менше ніж торік. Така негативна динаміка дає можливість спрогнозувати значне скорочення присадибного сектору до 1,5 млн голів у 2026 році. Крім того, у галузі спостерігається тенденція «відсіву»  операторів ринку та поступове скорочення кількості сільськогосподарських підприємств, які працюють у галузі свинарства. Разом з тим, середні закупівельні ціни з початку року зрівнялися з минулорічними та становлять 44,3 грн/кг.  Попри те, що свинина, порівняно з іншими видами м’яса, не так динамічно додавала у ціні на прилавку, демонструє позитивну динаміку у споживанні – +0,7 кг до кінця року.

Оксана Юрченко, президентка Асоціації «Свинарі України» розповіла про нові умови регулювання галузі, змінах у системах оподаткування та ініціативи екологічного царини. Експертка зауважила, що одним із викликів для виробників свинини цього року стало здороження тарифів на послуги ветеринарно-санітарного контролю та послуги сфери управління Держпродспоживслужби. Зокрема, при завезені чи переміщенні тварин плата за послуги діагностики на основні хвороби згідно українського законодавства зросла щонайменше на 66%, вартість клінічного огляду найменшої партії свиней – до 283 грн. Відповідно, дрібні на середні виробники свинини відчули на собі наслідки здороження. Також, спікерка зробила загальний огляд основних законодавчих норм та ініціатив екологічної царини, які впливали на розвиток галузі свинарства.

Тему вебінару продовжили Олена Компанець, голова ФГ «Старт» та Олександр Скворцов, директор ТОВ «Брусилівські ковбаси», які поділилися своїм практичним досвідом ведення м’ясного бізнесу та поглядом на тенденції, які відбуваються на ринку свинини. Займаються м’ясним бізнесом закритого типу – мають власне фермерське господарство на 300 свиноматок, займаються власним кормовиробництво, забоєм та виробництвом м’ясних і ковбасних виробів. Готову продукцію реалізують через власну мережу, яка має близько 20 торговельних точок у чотирьох областях. За словами спікерів, складнощі, які вони відчувають на ринку пов’язані переважно із нестабільністю закупівельних цін на живець, а також відсутністю консолідації між виробниками та переробниками свинини. Щоб мати стабільну ціну і якість сировини, канали збуту та бути конкурентоспроможним радять малим і середнім виробникам свинини розвивати власну переробку, а тим, хто займається виробництвом готової м’ясної продукції – займатися вирощуванням власного поголів’я. Щодо споживчих настроїв, то директор «Брусилівських ковбас» зазначив, що у 2021 році споживча активність тримає минулорічну динаміку та все більше переходить у сегмент недорогих м’ясних і ковбасних виробів, що обумовлено зниженням купівельної спроможності населення.  

Вебінар завершили live-обговорення учасників та спікерів щодо векторів подальшого розвитку галузі свинарства.

Наступний вебінар в рамках марафону з тваринництва буде присвячено галузі вівчарства і козівництва, який відбудеться 10 грудня.