Збалансований підхід до формування раціону корів з урахуванням амінокислот може значно покращити їхнє здоров’я та продуктивність. Як зекономити? На що звертати увагу? І як балансувати?

Про це розповідає Артем Арутюнов, консультант КЦ АВМ та GAF.

При складанні раціону проводимо  баланс поживності  по білку, а саме: сирого протеїну, розщеплюваного у рубці протеїну, нерозщеплюваного у рубці протеїну, метаболічного протеїну.  Балансуємо амінокислотний склад. 

Потреба у основних незамінних амінокислотах та їх співвідношення наведена у таблиці 1.    

  Табл. 1 Балансування амінокислот в залежності від моделі комп’ютерної програми

Захищені амінокислоти мають високу вартість, тому наше завдання спочатку збалансувати раціон по амінокислотам за допомогою наявних кормів на ринку.   

У таблиці 2 приведені показники по амінокислотному складу різних кормів від сирого протеїну та у порівнянні до амінокислотного складу молока.

Табл. 2. Показники по амінокислотному складу кормів

 

При складанні раціону можливо уникнути надлишок протеїну за допомогою використання якісних білкових кормів (продукти переробки сої, ріпаку, кукурудзи, ячменю, льону, соняшнику), особливо у літний час. Коли балансуєте раціон по амінокислотному складу,  то при необхідності/можливості придбайте захищені амінокислоти лізин та метіонін, щоб уникнути розщеплення у рубці.

Паралельно ми повинні розуміти, що балансування раціону по протеїну/амінокислотам повинно відбуватися з балансуванням необхідної кількості енергії для засвоювання всіх білкових похідних.

Табл. 3 Баланс амінокислот

Важливо розуміти, що недостатня кількість хоча б однієї з незамінних амінокислот може обмежувати використання інших і знижувати продуктивність, тому слідкуйте за збалансованими раціонами і станом здоров’я та продуктивність корів.


КЦ АВМ надає КОРМОВИЙ СУПРОВІД, деталі за посиланням

Контакти: тел. +38 (093) 608 71 87 , ел. пошта zyateva@avm-ua.org. 


ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: ВПЛИВ АМІНОКИСЛОТ НА ЗДОРОВ’Я ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КОРІВ

Консультаційний центр АВМ