Темою завершального вебінару по свинарству в рамках першої серії навчальних заходів Програми USAID AGRO «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні» стало управління здоров’ям свиноматки та організація опоросу для отримання здорового приплоду.

 Вебінар відбувся 11 грудня та зібрав понад 30 представників дрібних, малих та середніх свиногосподарств з цільових областей Програми. Спікеркою виступила Тетяна Чорнозуб, незалежний науковий консультант з питань відтворення свиней та андрології.

 Зокрема учасники заходу обговорили основні критичні періоди життя поросят-сисунів та організацію правильного догляду, розглянули протоколи опоросу та надання рододопомоги.

 За словами спікерки, здоров’я лактуючої свиноматки має прямий вплив на поросят. Підтримка високого імунного статусу свиноматки забезпечує високу передачу колострального імунітету поросят. Забезпечення високої засвоюваності корму та стабільності мікробіоценозу завдяки правильному раціону свиноматки сприятиме зниженю випадків діареї серед поросят, збільшенню маси тіла на момент відлучення та мінімізує ризики контамінації під час опоросу.

 Кількість  поросят, їх збереженість до відлучення залежить не лише від здоров’я і продуктивності свиноматки, але й від вірних та точних дій операторів родильного відділення. Тому учасники вебінару разом з експерткою Тетяною Чорнозуб детально розглянути протоколи організації опоросу, надання рододопомоги та схему роботи з поросятами у післяродовий період. Найбільшу увагу слід приділяти критичним періодам, які поросята проходять від моменту народження до 21 доби життя. Зокрема, найважливішими є перші 24 години після народження, оскільки колостральний імунітет визначає резистентність організму поросят. Тому тут важливо забезпечити повноцінне випоювання молозивом та попередити переохолодження новонароджених поросят.

 Подальше обговорення актуальних тем та проблемних питаннь в галузі свинарства продовжимо на другому етапі реалізації Програми впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні. Оновлена інформація, календар наступних навчальних заходів публікуватиметься на нашому сайті http://avm-kc.org.ua та FB-сторінці .

Щоб стати учасником проєкту, потрібно заповнити форму: https://bit.ly/37wSpBM

За дельною інформацією звертайтесь: 067 445 2488,  Варич Аліна.