В Україні запрацювали нові вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів затверджені Наказом Мінагрополітики № 118 від 12.03.2019 р.. Документ запроваджує належну практику первинного виробництва, переробки та введення в обіг молока і молочних продуктів, встановлює критерії до сирого молока, які обумовлюють його придатність для споживання. Передбачається, що ці вимоги стимулюватимуть підвищення обсягу виробництва молока ґатунку «екстра» та дозволять привести українське законодавство у відповідність до вимог ЄС щодо ветеринарно-санітарних правил. 

Про нові вимоги до виробництва молока та інші питання, регламентовані Наказом говорили учасники навчального вебінару «Вимоги нового харчового законодавства та впровадження системи HACCP», який відбувся 16 квітня. Спікер заходу — Ігор Присяжнюк, ветеринарний лікар АВМ. Учасниками стали більше 30 ММСП, які займаються молочним скотарством, козівництвом та вівчарством.

Згідно нових вимог мінімально придатне молоко для переробки має відповідати таким критеріям: бактеріальна забрудненість повинна становити ≤100 тис./мл; КСК — ≤400 тис./мл; температура замерзання не перевищує ≤-0,520°С, без вмісту інгібіторів.

За словами Ігоря Присяжнюка, нові національні стандарти, гармонізовані з європейськими, потребують поступового впровадження, тому наказом передбачений перехідний період. Так, з 1 січня 2020 р. вже не приймають на переробку молоко-сировину другого ґатунку. Вже з 01.01.2023 р. на харчову переробку прийматимуть лише молоко вищого та екстра ґатунків, а з 01.01.2024 –виключно «екстра» (КСК 400 тис./мл, ЗБО 100 тис./мл).

Також спікер зробив огляд інших вимог, регламентованих Наказом, а саме вимоги до виробництва сирого молока, доїльного обладнання та гігієни на господарствах, процесу доїння, збору і транспортування молока, а також правила безпеки осіб, які проводять доїння та інші операції з молоком та молозивом. Приміром, в основі вимог до виробництва молока лежить принцип простежуваності. Так, молоко має походити від клінічно здорових та проідентифікованих тварин. А ветлікар господарства повинен вести облік усіх хворих тварин та застосування до них ветеринарних лікарських засобів, ветеринарних імунобіологічних засобів і лікувальних кормів у цьому господарстві.

Анонси актуальних навчальних подій опубліковано на сайті http://avm-kc.org.ua. Участь безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Крім того, учасники мають можливість отримати безкоштовні консультації від провідних експертів проекту.

Для реєстрації або отримання консультацій, просимо звертатися за телефоном 067 445 2488, Варич Аліна