Молозиво – високоякісне джерело поживної речовин та енергії для новонароджених телят. Від його кількості та якості залежить здоров’я і розвиток телят, продуктивність і тривалість життя майбутньої корови.

Детально про роль молозива говорили під час навчального вебінару «Менеджмент молозива», який відбувся 16 липня в рамках проекту «Впровадження нових технологій, покращення продуктивності та якості продукції тваринництва в Україні», що підтримується Програмою USAID АГРО.

Учасниками вебінару стали 30 ММСП, які займаються виробництвом молока у цільових областях проекту. Спікер – Владислав Ханєєв, експерт з питань здоров’я ВРХ Консультаційного центру АВМ.

Телята народжуються без імунного захисту проти інфекційних захворювань. Поки телята не набудуть здатності до утворення власного захисту проти захворювань, вони повністю залежать від пасивного імунітету, який набувають завдяки споживанню молозива, а з ним – імуноглобулінів (IgG). Під час вебінару учасники говорили про роль молозива, правила напування телят, методи визначення якості і зберігання молозива.

За словами Владислава Ханєєва, теля повинно отримати молозиво якнайшвидше після народження. Через 12 год після народження вже тільки 50% IgG зможе всмоктатися, а через 24 год слизова оболонка тонкого кишечника вже практично не здатна всмоктувати будь-які антитіла. Тому корів необхідно доїти якнайскоріше, щоб гарантувати раціональний вміст IgG та їх засвоєння телятами. «Ми рекомендуємо випоювати 8−10% маси тіла новонародженого теляти у першу годину життя. Це переважно 3−4 літри. Вдруге слід випоювати через 10−12 годин», — додає експерт.

Для першого випоювання необхідно використовувати молозиво найкращої якості з найбільшою кількістю імуноглобулінів, зазначив спікер. Так, молозиво має містити щонайменше 50 г/л IgG. Слід уникати випоювання молозива від корів, які знаходяться у стаді менше 6-ти тижнів, оскільки їхнє молозиво ймовірно не містить специфічних антитіл до мікроорганізмів ферми. Крім того, не можна випоювати молозиво від корів хворих на мастит, адже разом з антитілами всмоктуються небажані мікроорганізми, а телята надзвичайно чутливі до захворювань у перші дні життя.

Дотримання відповідних протоколів менеджменту молозива разом з комплексом ветеринарних і зоотехнічних заходів дають змогу господарства України досягти збереженості молодняка молочного періоду на рівні 97−98%.

Нагадуємо, що в рамках проекту відбуваються навчальні заходи для цільових напрямків скотарства, свинарства, вівчарства і козівництва. Участь безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Для реєстрації на навчальні вебінари або для отримання консультацій, просимо звертатися за телефоном 067 445 2488, Варич Аліна