Годівля на фермі починається з поля. Заготівля грубих кормів — це складний багатоступеневий процес. Це фундамент менеджменту годівлі, далі фокус — на кормовий стіл.  Тут йде мова про правильне використання наявних кормів, зокрема, першочергово про балансування поживних речовин і контроль споживання максимальної кількості сухої речовини (СР). Керуючи раціонами матимемо вплив на здоров’я і молочну продуктивність корів. Тему розкриває, додаючи приклади, Віктор Харкавлюк, консультант КЦ АВМ.

    Постійно спілкуючись з спеціалістами господарств, обговорюючи годівлю тварин, усі погоджуються корова любить стабільність, але як її забезпечити? Що контролювати? Які є інструменти? Думки різняться, тому, сьогодні зупиняємось  на деяких важливих точках — що, як і для чого?

Усі корма повинні аналізуватись у лабораторії і на основі отриманих даних можна створити правильну модель раціону, що забезпечить бажану продуктивність. Важливим моментом є дотримання правил відбору проб кормів, бо від цього залежать результати. Краще за все, щоб відбір зразків проводив фахівець за допомогою професійного щупа пробовідбірника. Дослідження необхідно проводити щомісяця або при відкриті нової споруди чи завезені нової партії.

Після отримання результатів лабораторії нутриціоніст складає модель раціону для кожної статево-вікової групи та впроваджує його.

Для отримання позитивних результатів щодо продуктивності здійснюйте постійний контроль споживання СР та її вміст у соковитих кормах.

Існують деякі ризики, зокрема, зміна вологості інгредієнтів раціону спричинить, фактично, зміну концентрації поживних речовин в 1 кг ЗЗР, та кількість СР, що надійде на кормовий стіл — тобто зміниться весь раціон.

Хорошим інструментом для визначення вмісту СР в кормах є Koster Moisture Tester.

Хоча на більшості господарств користуються  мікрохвильовою піччю — зразок корму вагою 100 г висушується до постійної маси. Кількість, що отримана — суха речовина корму у відсотках (так як ми визначали у 100г). Вміст сухої речовини у соковитих кормах може коливатися протягом згодовування понад як на 3%, що вимагає корегування раціону нутриціоністом.

Найкраще рішення для зменшення впливу природніх факторів (дощ, сніг, сонце), які можуть зволожувати або висушувати — відбір кормів у споруді за допомогою фрези і утворення вертикального зрізу, це зменшує потрапляння в товщу силосної маси повітря і запобігає вторинній ферментації.

Визначивши вміст СР у соковитих кормах та ЗЗР і переконавшись, що він відповідає останнім результатам лабораторних досліджень, необхідно порахувати скільки тварина споживає СР за добу. Для цього потрібно визначити кількість розданого корму, віднявши з’їди, тоді отримаємо кількість спожитого корму технологічною групою, а розділивши на поголів’я тварин у групі — маємо кількість спожиту однією твариною.

   Приклад: висушивши ЗЗР, ми визначили, що вміст СР   39% , тварина за добу спожила 61 кг  ЗЗР, 61*39%=23,79 кг СР . Порівнявши з раціоном, що склав нутріціоніст маємо відхилення, яке повинно знаходитися в межах 3%.

Важливим фактором, що впливає на споживання СР є вологість ЗЗР. Не можна недооцінювати цей фактор, бо низька вологість дає можливість тваринам сортувати інгредієнти, тому частина корів з’їдають концентрати, а частина об’ємисті. Як наслідок — зниження споживання СР, продуктивності та виникнення метаболічних розладів. Тоді як висока вологість спричиняє утворення «каші», що «пливе» на кормовому столі і у теплу пору року швидко псується та погано поїдається тваринами. Тому оптимальною вологістю ЗЗР є 55-60% , щоб це забезпечити  під час приготування  додають воду через лійку для швидкого та рівномірного змішування.

    Вище наведений приклад розрахунку необхідної кількості води за допомогою квадрата Пірсона.

  Наприклад: З8:4=9,5    61:9,5=6,4 л води необхідно додати в ЗЗР вологістю 58%, щоб його вологість стала 62% в розрахунку на 1 голову (при згодовувані фізичної кількості ЗЗР 61 кг).

Наступним важливим фактором що впливає на споживання СР є структура ЗЗР, тому  необхідно регулярно здійснювати оцінку якості приготування та сортування кормосуміші за допомогою Пенсильванських сит. Проводимо сепарацію трьох зразків, визначаємо відхилення та порівнюємо з результатами сепарації залишків корму (з’їдів). (Для прикладу використано інструмент «Оцінка якості приготування та сортування кормосуміші», в рамках розробки та впровадження «Референтної моделі ферми» ,яку в Україні створили IFC за підтримки Міністерства фінансів Австрії спільно з АВМ  та компанією «Пьотінгер Україна»).

Кожні 2 % відхилення при сепарації ЗЗР та з’їдів дають орієнтовно зменшення надою — 0,5 л на 1 голову.

Дуже часто причиною поганої якості приготування кормосуміші є висока ступінь зношення кормозмішувача та його ріжучих елементів, тому необхідно вчасно виявити та правильно провести реставрацію чи заміну деталей.

Також важливим є черговість завантаження, час змішування та оберти шнеку.

На багатьох господарствах використовується програма управління годівлею Profeed. Вона дає можливість відслідкувати увесь процес приготування кормосуміші, розвантаження по групах та здійснювати контроль використання кормів. Отримана інформація зберігається на сервері і може бути проаналізована фахівцем за будь-який період, дистанційно.

Ключові елементи, що впливають на споживання сухої речовини (СР) раціону:

  • контроль параметрів кожної технологічної групи тварин (жива вага, вік, к-сть днів лактації, період тільності та ін.):
  • щомісячне дослідження кормів у лабораторії;
  • здійснення контролю виконання затвердженого  графіка роздавання та підгортання ЗЗР;
  • щоденний контроль оптимальної кількості з’їдів (3-5%);
  • щоденний контроль вологості ЗЗР (55-60%) та основних кормів;
  • щотижнева оцінка якості приготування та сортування кормосуміші;
  • недопущення перевантаженості груп тварин;
  • контроль завантаженості кормозмішувача (оптимальним є 85%), для забезпечення якісного змішування.
  • вільний доступ тварин до чистої води.

Контролюючи, ми виявляємо вузькі місця, далі забезпечуємо заплановане споживання сухої речовини і досягаємо бажаних результатів.


Одна із послуг, яку надає Консультаційний центр АВМ є Технологічний супровід, опис читайте за посиланням.

Контакти: тел. +38 (093) 608 71 87 , ел. пошта zyateva@avm-ua.org.

Консультаційний центр АВМ