Буйволи мають сильний імунітет, ризик серйозно захворіти значно менший ніж у корів, але цей факт не виключає облаштування комфортного утримання і  професійного обслуговування стада. Микола Базавлук, сервісний лікар ветеринарної медицини ЦВО, провів огляд тварин на унікальній буйволиній фермі «Тасбіо» (Чернігівська обл.).

Буйволина ферма «Тасбіо» спеціалізується на розведенні буйволів і виготовленні продуктів харчування з молока буйволиць. Знаходиться на Чернігівщині в межах Міжрічинського регіонального ландшафтного парку.

Засновано у 2018 році,  саме тоді на територію були ввезені перші 25 буйволиць. З того часу бізнес трансформувався і розвивався. Не так давно, у листопаді 2023 року, завдяки команді Dairy Global Experts було завезено 30 нетелів і 2 італійських середземноморських буйволи. На сьогодні загальне поголів’я налічує 114 голів, у тому числі дійне стадо — 34. 

Система утримання – безприв'язна на глибокій підстилці з можливістю вигулу. Доїння буйволиць відбувається у доїльній залі. Переробка унікального молока здійснюється безпосередньо на території комплексу. Серед асортименту — молоко, йогурт, ряжанка, сметана, масло, а також різноманітні сири ( бринза, сулугуні, моцарелла, буррата, напівтверді сири, рікотта та ін.).

Процеси на фермі «Тасбіо» давно налагодженні. По кожній буйволиці ведеться історія щодо здоров’я, надоїв, отелення.

На початку 2024 року Микола Базавлук, сервісний лікар ветеринарної медицини ЦВО, мав завдання зробити професійний огляд стада, зокрема, було проведено УЗ дослідження на тільність та гінекологічні захворювання в кількості 87 голів.

Для покращення продуктивності і відтворення стада, ветлікар надав рекомендації, які торкнулися таких напрямків роботи:

  • контролю і зберігання обліку процесів на фермі,
  • особливостей запліднення буйволиць,
  • лікування новорозтелених тварин, проведення термометрії (надано схему),
  • керування раціоном,
  • контролю правильності вирощування ремонтного молодняку.
  • аналізів і вакцинації.

«Зважаючи на довготривалий вік продуктивного життя тварин, а це 45-50 років, і використання природнього осіменіння – процес обліку роботи на фермі та зберігання цих даних  протягом  багатьох років є надважливим і потребує постійного контролю. Щоб швидше наростити поголів’я до запланованих об’ємів, по можливості, все ж таки варто використовувати штучне осіменіння, в ідеалі, сексованою спермою.

При лікуванні новорозтелених тварин необхідно використовувати препарати для скорочення матки, проводити термометрію.

Щодо раціону, можна звернути увагу на збільшення споживання сухої речовини. Сіно/солому бажано подрібнювати, додавати концкорми та воду. Раціон збалансувати по поживності енергії мікро- та макроелементам», — виокремлює деякі рекомендації Микола Базавлук, сервісний лікар ветеринарної медицини ЦВО.

Алла Семерня, директор ТОВ «Тасбіо» у свою чергу зауважує: «Ветлікар показав стан наших тварин на той час. Відштовхуючись від цього, ми будуємо наші плани, зокрема, по переведенню, по осіменінню, по лікуванню. Підтверджені тільні буйволиці були переведені у нетелі. Загалом, дослухавшись до порад, ми попрацювали і тварини себе добре почувають».

ТОВ «Тасбіо» — це унікальна ферма, власники якої раді бачити гостей на спеціальних екскурсіях та дегустаціях продукції, яка має неабияку цінність і поживність. Підтримуйте українське, подорожуйте і відкривайте нові місця! Офіційний сайт ферми за посиланням


Центр ветеринарного обслуговування (ЦВО) надає ветеринарний супровід МТФ. Будемо раді співпраці: Сергій Таранюк, координатор ЦВО, +380 674 748 535 (st@dk-vet.com)