У молочному скотарстві набуває особливого значення впровадження інноваційних підходів, спрямованих на підвищення продуктивності та ефективності господарювання. ПСП «Пісківське» (Чернігівська обл.) є яскравим прикладом реалізації таких сучасних методів через впровадження елементів референтної моделі молочнотоварної ферми. Яких результатів вдалося досягти господарству та як змінилася продуктивність? В цифрах та фактах розповідає команда журналу "Молоко і ферма" (№6 (79), грудень 2023). Ділимося з вами частиної їхньої публікації.

ПСП «Пісківське» з Чернігівщини - у витоків Асоціації виробників молока, є засновником та членом АВМ з 2009-го р.

Процес впровадження елементів референтної моделі молочнотоварної ферми на  ПСП «Пісківське» розпочався з діагностики стану ферми, що дозволило ідентифікувати ключові аспекти, які потребували втручання та оптимізації.  Фахівці Консультаційного Центру АВМ склали план впровадження елементів референтної моделі, який передбачав покращення у більшості ключових процесів, зокрема показовими є результати поліпшення процесу розведення.

При впровадженні політики розведення фокус був на: 

  • підборі сперми бугаїв-плідників; 
  • вирощуванні й відборі ремонтного молодняку для подальшого відтворення. 

В результаті значно зросла продуктивність первісток — в середньому на 20% (графік 1). До того ж у них покращилася персистентність лактації і зменшення продуктивності впродовж лактації не було таке виражене, як у старших корів (графіки 2–3). 


В господарстві не додають в раціон премікси і при цьому доять 31,7 кг молока на корову, уміст жиру — 3,7% та білка — 3,3%. 


Серед інших показників, які значно покращилися, — скорочення вибракування корів. На початку співпраці з господарством рівень вимушеного вибракування становив майже 50%, за три роки він зменшився до 30– 35%. Здавалося б показник високий, але вибракування наразі не вимушене. Воно пов’язано з тим, що певний час частина корів осіменялася биком, частина — штучно, тому якість первісток була низька. Зараз первістки, які народилися від штучного осіменіння, тільки починають доїтися. Однак навіть при цьому, якщо подивитися на графік 1, в 2023 році показники продуктивності первісток значно вищі — на піку лактації вони дають 35 л молока. Після 300 дня доїння продуктивність первісток становить близько 27–28 л молока, а корів 2-ї лактації менше 25 л.

Результати впровадження елементів референтної моделі в ПСП «Пісківське» мотивують своєю ефективністю та підтверджують значення комплексного підходу до управління молочною фермою. Пигшаємося співпрацею !

ЯК СКОРИСТАТИСЬ РЕФЕРЕНТНОЮ МОДЕЛЛЮ 

Увесь перелік документів референтної моделі можна знайти на сайті Мilkua.info за посиланням: http://milkua.info/uk/post/section/referentna-model-mtf. Значна частина матеріалів доступна для завантаження, проте є документи, які можуть бути надані після особистого звернення зацікавленої сторони. Доступні для завантаження файли — це документи, які ферми можуть впровадити самостійно, без сторонньої допомоги.

Нагадаємо, що референтна модель молочної ферми в Україні — це еталонна модель операційної діяльності ферми. В її основу покладено найкращі світові управлінські та виробничі практики. Окремі елементи референтної моделі наразі впроваджено на 229 молочних фермах, що налічують понад 115 тис. голів ВРХ і становлять 30% промислового молочного скотарства. На підприємствах, які впровадили референтну модель комплексно та системно, річна молочна продуктивність в середньому зросла на 26% — від 13 до 51%.

Маєте додаткові питання, звертайтесь за тел. +38 (093) 608 71 87 або пишіть zyateva@avm-ua.org.

Фото: журнал “Молоко і ферма

Консультаційний Центр АВМ


Більше про роботу Консультаційного Центру - на офіційній Facebook-сторінці


Читайте також:

ТОВ «КРАСНОГІРСЬКЕ»: ДОСВІД ВПРОВАДЖЕННЯ РЕФЕРЕНТНОЇ МОДЕЛІ МОЛОЧНОЇ ФЕРМИ ТА РЕАЛЬНІ РЕЗУЛЬТАТИ

ЗАХВОРЮВАНІСТЬ НА МАСТИТ ЗНИЗИЛАСЬ ІЗ 30 ДО 1-3%: ВПРОВАДЖЕННЯ РЕФЕРЕНТНОЇ МОДЕЛІ НА ТЗОВ “ПРОГРЕС”