ТОВ «Красногірське» (Черкаська обл.) з 2020 року є членом Асоціації виробників молока, клієнтом управлінського супроводу Global Agro Finance (GAF) та технологічного супроводу КЦ АВМ. На господарстві елементи референтної моделі молочної ферми почали впроваджувати з 2021 року. Протягом цього часу тут на 36% зросла молочна продуктивність, на 4% - рентабельність, покращились цільові показники. Досвід господарства щодо упровадження референтної моделі представлено консультантами КЦ АВМ та GAF на сторінках журналу «Молоко і ферма» (№6 (79), грудень 2023). 

Ділимося з вами деталями. 

ТОВ «Красногірське». Середньорічне поголів’я дійних корів — 316 голів. Розміщується на місці колишнього колгоспу, заснованого ще в 1968 році. Нинішні власники придбали його залишки десять років тому і не втручалися в його роботу, бо не мали досвіду в молочному скотарстві. 

Розуміючи перспективи цієї галузі, керівництво залучило фахівців Консультаційного центру АВМ (КЦ АВМ) для розбудови молочного бізнесу. Відтак з 2021-го року господарство розпочало впроваджувати елементи референтної моделі ферми. Їх досвід - показовий. 

Які ініціативи були реалізовані?

  • У «Красногірському» опирались на готові політики, процедури, регламенти бізнес-процесів, обирали найбільш актуальні, аналізували, як їх впровадити в існуючих умовах. 
  • Удосконалювалися загальні управлінські бізнес-процеси. Керівництво і головні спеціалісти вчилися стратегувати та планувати на довгострокову перспективу. 
  • Впорядковували організаційну структуру, чітко розподіляли відповідальності, щоб краще розуміти роль кожного учасника процесу.
  • Фахівці розробили рекомендації, як при мінімальних інвестиціях покращити інфраструктуру ферми і забезпечити комфортні умови тваринам. Було визначено політику комфорту та кроки її впровадження. 
  • Жодного нового приміщення не побудовано. Зведено два навіси для безприв’язного утримання корів надворі. Також господарство допоки не інвестувало в доїльний зал. Тварин заганяють на доїння в один корівник, облаштований молокопроводом. 

Результати впровадження елементів референтної моделі у ТОВ «Красногірське»: 

  • середньомісячне поголів’я зросло на 40%; 
  • валовий надій за рік зріс майже вдвічі — на 90%; 
  • молочна продуктивність зросла на 36%; 
  • товарність молока зросла на 10% (наразі >98%); 
  • рівень тільності (Pregnancy rate) зріс з 17 до 25%; 
  • рівень вибракування корів — 12%.

Рентабельність ферми у 2021 році становила 19,7%, у 2023-му зросла до 23,7%.

Господарство має дуже хороші результати і водночас великий потенціал для подальшого розвитку. 


Довідково: Протягом 2018-2019 років команда міжнародних (США та Великобританія) і провідних українських експертів розробляла референтну модель молочної ферми і тестувала її на пілотних фермах України. Вже з 2020-го по 2023-й Міжнародна фінансова корпорація (IFC) за підтримки міністерства фінансів Австрії та спільно з компанією Poettinger й Асоціацією виробників молока розпочали поширення референтної моделі на більшу кількість молочних ферм шляхом надання прямих консультацій виробникам та проведення цілої низки навчальних та інформаційних заходів.

Референтна модель молочної ферми в Україні — це еталонна модель операційної діяльності ферми, тобто еталон її внутрішньої організації. В основу було покладено найкращі світові управлінські та виробничі практики. Окремі елементи референтної моделі наразі впроваджено на 229 молочних фермах, що налічують понад 115 тис. голів ВРХ і становлять 30% промислового молочного скотарства. На підприємствах, які впровадили референтну модель комплексно та системно, річна молочна продуктивність в середньому зросла на 26% — від 13 до 51%. 

Увесь перелік документів референтної моделі можна знайти на сайті Мilkua.info. Маєте додаткові питання, звертайтесь за тел. +38 (093) 608 71 87 або пишіть zyateva@avm-ua.org.

Консультаційний Центр АВМ

Фото: Журнал «Молоко і ферма»


Більше про роботу Консультаційного Центру та ЦВО — на офіційній Facebook-сторінці


Читайте також:

ЛІТНІ ТАБОРИ ВЗИМКУ - ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ