Окремі елементи референтної моделі молочної ферми в Україні наразі впроваджено на 229 молочних фермах. Серед них - ТзОВ «Прогрес» із Волинської обл. Господарство є учасником Асоціації виробників молока із 2010 року, із 2016 року - перебуває на технологічному супроводі КЦ АВМ.

Як відбулося впровадження референтної моделі та яких результатів вдалося досягти?

Після діагностики у господарстві було виділено ініціативи щодо покращення у таких процесах: 

  • вирощування та заготівля кормів; 
  • вирощування молодняка; 
  • утримання та інфраструктура; 
  • здоров’я; 
  • розведення та відтворення тощо. 

Фахівці Консультаційного Центру АВМ звернули особливу увагу на здоров’я тварин, зокрема на контроль маститу. Крім того, було регламентовано процеси та процедури управління у блоці здоров’я, визначено ролі та відповідальність; проведено навчання персоналу та запроваджено контрольні процедури щодо доїння та лікування маститів у корів. 

Результатом комплексного впровадження ініціатив, системної роботи і контрольних процедур є постійне зростання надою (табл. 1). Продуктивність корів зросла на 2,5 л і становить 39,6 л (в базисі). 

Таблиця 1

Протягом досліджуваного періоду на господарстві валовий надій збільшився на 6%, захворюваність на мастит знизилась із 30 до 1-3%, показник КСК зменшився з 800 до 160–200 тис./мл. 

Дякуємо команді господарства за активну співпрацю та довіру. Продовжуємо розвивати молочний сектор України!


Довідково: Протягом 2018-2019 років команда міжнародних (США та Великобританія) і провідних українських експертів розробляла референтну модель молочної ферми і тестувала її на пілотних фермах України. Вже з 2020-го по 2023-й Міжнародна фінансова корпорація (IFC) за підтримки міністерства фінансів Австрії та спільно з компанією Poettinger й Асоціацією виробників молока розпочали поширення референтної моделі на більшу кількість молочних ферм шляхом надання прямих консультацій виробникам та проведення цілої низки навчальних та інформаційних заходів.

Референтна модель молочної ферми в Україні — це еталонна модель операційної діяльності ферми, тобто еталон її внутрішньої організації. В основу було покладено найкращі світові управлінські та виробничі практики. Окремі елементи референтної моделі наразі впроваджено на 229 молочних фермах, що налічують понад 115 тис. голів ВРХ і становлять 30% промислового молочного скотарства. На підприємствах, які впровадили референтну модель комплексно та системно, річна молочна продуктивність в середньому зросла на 26% — від 13 до 51%. 

Увесь перелік документів референтної моделі можна знайти на сайті Мilkua.info. Маєте додаткові питання, звертайтесь за тел. +38 (093) 608 71 87 або пишіть zyateva@avm-ua.org.

Міжнародні фінансові установи та донори продовжуватимуть інвестувати в економіку України, зокрема шукатимуть партнерів серед агропідприємств. Вони співпрацюватимуть з підприємствами, які спроможні контролювати використання наданих коштів. 

Більше про референтну модель за посиланням: Референтна модель молочної ферми: досвід впровадження та реальні результати (milkua.info)

Консультаційний Центр АВМ

Фото: Журнал «Молоко і ферма»


Більше про роботу Консультаційного Центру та ЦВО — на офіційній Facebook-сторінці


Читайте також:

ТОВ «КРАСНОГІРСЬКЕ»: ДОСВІД ВПРОВАДЖЕННЯ РЕФЕРЕНТНОЇ МОДЕЛІ МОЛОЧНОЇ ФЕРМИ ТА РЕАЛЬНІ РЕЗУЛЬТАТИ