1 листопада Асоціація виробників молока за підтримки Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) в рамках спільного проекту «Розвиток молочної галузі України» провели live-обговорення «Як рахувати справедливу вартість кормів?».

До обговорень долучилися експерти галузі, керівники та спеціалісти молочнотоварних ферм, консультанти з рослинництва та тваринництва. Спікерами були Олександр Назарко (АВМ), Катерина Дудка (IFC), Геннадій Бондаренко (IFC), Микола Волкогон (IFC) та Ростислав Зіновський (ТОВ «Шабська ферма»).

Ринок грубих кормів тільки починає формуватися в Україні. Тому  гравці галузі ініціювали такий захід, аби виробити обґрунтовані підходи до визначення вартості грубих кормів, які були б взаємовигідними та ефективними для рослинницьких та тваринницьких підприємств.

У процесі обговорень було презентовано різні підходи до розрахунку справедливої вартості грубих кормів, досвід різних господарств, і було визначено, що продуктом усіх обрахунків є (а) силосна/сінажна маса з поля; (б) готовий сило/сінаж.

Таким чином, вартість силосної маси з поля (кукурудза) визначається через вартість зерна кукурудзи скориговану на (– вартість комбайнування (зерна), транспортування, сушки + вартість комбайнування (силосної маси), транспортування до місця закладки). В свою чергу, всі види силосної/сінажної маси розраховуються через середню прибутковість 1 га товарних посівів.

Однак, для кожного із підходів експерти рекомендують передбачити умови коригування на якість отриманої маси, а саме:

  • у договорі зазначати бажану якість маси СР, крохмалю (для кукурудзи), перетравному протеїну (для люцерни та злаків);
  • передбачити у договорі умови коригування ціни; та
  • по факту збирання і доставки кормів, визначати їхні якісні параметри і здійснювати коригування ціни.

Вартість готових силосу і сінажу експерти радять розраховувати по вартості основних нутрієнтів, що визначається на основі ціни концентратів, які є на ринку. А саме Через визначення якісних параметрів базового силосу / сінажу для різних видів та коефіцієнтів коригування ціни в залежності від відхилень фактичних показників якості від базових