Цьогоріч ми спостерігаємо численні виклики у вирощуванні кукурудзи, зокрема, внаслідок несприятливих погодних умов. Багато хто вже втратив частину врожаю, але для тих, у кого кукурудзу все-таки вийшло виростити є можливість зафіксувати прибуток, так як є гарна ціна при реалізації, розповідає Олександр Назарко,  директор Global Agro Finance.

Переваги плющення кукурудзи:

1. Економія на сушці:

  • У 2024 році багато господарств не витрачали ресурси на сушку, оскільки кукурудза висохла в полі до 8-12% вологості. Хоча це призвело до збільшення крихкості зерна, плющення дозволяє зберегти поживні речовини.

2. Зниження витрат на електроенергію:

  • Ціни на електроенергію зросли за рік 5000 грн до 8000-9000 грн за 1000 кВт, тому плющення кукурудзи без попередньої сушки дає суттєво знизити витрати. І навіть в умовах повного висихання кукурудзи, уявімо, що її не треба сушити, то все одно плющення є більш вигідним.

3. Урахування зростання вартості праці:

  •     Вартість праці також зростає, і кадрів для обслуговування комбікормових установок більше не стає.

4. Високі ризики дефіциту електроенергії:

  •      У зимовий період можливі перебої з електроенергією, що ускладнить подальшу обробку кукурудзи. Маючи частину кукурудзи вже плющеною, Ви зменшите залежність від електрики та зможете ефективно годувати ВРХ.

Рекомендації:

  • Заготівля вологої кукурудзи: Якщо у Вас є можливість заготовити кукурудзу вологою, це може стати вигідним рішенням в умовах підвищених витрат на енергію та працю, навіть в умовах можливості висушення кукурудзи в полі.
  • Плющити всю кукурудзу не можна: частина кукурудзи має бути введена в раціон сухою.
  • Не споживайте свіжо-закладену кукурудзу: ця культура після закладки має консервуватись ще 3-4 місяці.

Висновок

2024 рік став викликом для аграріїв, але правильні рішення можуть допомогти зберегти прибуток. Плющення кукурудзи в умовах зростаючих витрат на електроенергію, дефіциту працівників та ризиків блекаутів – це не лише економічно вигідно, а й стратегічно доцільно. Зважайте на всі аспекти та приймайте обґрунтовані рішення для свого бізнесу!


Якщо Ви хочете побудувати успішний молочний бізнес з нуля, перезапустити діючий бізнес, потребуєте допомоги у вирішенні викликів Вашої МТФ – звертайтесь до експертів Global Agro Finance , 066 611 7948, global.agrofinance@gmail.com.


Читайте також:

ЗАГОТІВЛЯ ГРУБИХ КОРМІВ 2024: ЧИ БУДУТЬ КОРОВИ СИТІ?  

«АДЕКВАТНА» ВАРТІСТЬ РАЦІОНІВ НА ФЕРМАХ ІЗ ПРОДУКТИВНІСТЮ ДО 35 КГ/ДОБУ/КОРОВУ