21 червня у м. Києві відбулася Дорадча Рада швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP), компонент «Молочний сектор». Це була гібридна зустріч , до якої частина учасників долучилася у режимі онлайн, у тому числі Валерій Лотоцький, директор Консультаційного центру АВМ та Центрів ветеринарного обслуговування (ЦВО)  та Сергій Таранюк, керівник проекту Центрів ветеринарного обслуговування (ЦВО).

Серед учасників були представники бенефіціарів та реципієнтів QFTP, ключові зацікавлені сторони молочного сектора, представники команди QFTP. Їх всіх об’єднала одна мета — аналіз і визначення поточних проблем та потреб молочного сектору та операційних рамок впровадження QFTP на період до 30 червня 2025 року.

Відкриття заходу відбулося із вітального слова Манони Шупперс, співдиректорки SAFOSO AG: «Дорадча рада це важлива подія у річному циклі, яка дозволяє покращувати річні плани, щоб всі наші кроки планувалися і впроваджувалися відповідно до потреб сектору. Також це можливість говорити про свої потреби та пріоритети, і ми будемо враховувати їх у подальших планах».

Далі до учасників конференції звернувся Олег Осіян, перший заступник Голови Держпродспоживслужби України: «Особливу увагу я звертаю на допомогу QFTP в організації навчань, які наразі проводяться. Хотілося б їх ще більше,  зокрема, по відбору зразків, у інспекційній та роботі ветлікарень. Ми  маємо навчити людей у регіонах більш відповідально до цього відноситись.  Коли ми їх підтримуємо та навчаємо, то вони бачать комунікацію і хочуть розвиватися.  Я би хотів, щоб ми не зупинялись і частіше зустрічались».

Микола Тібеж, головний спеціаліст відділу з питань безпечності харчових продуктів управління санітарних та фітосанітарних заходів Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки Мінагрополітики, наголосив, що Наказ Мінагрополітики  № 118 «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» є основою нормативної бази виробництва якісної сировини і вже давно є керівництвом до дій.

Далі до вступного слова був запрошений Ігор Кравченко, місцевий керівник Програми, QFTP, який подякував присутнім за участь, а також плідну роботу та ефективну співпрацю, далі виокремив цілі та порядок денний Дорадчої Ради у рамках конференції. 

Ірина Висоцька, координаторка компоненту «Молочний сектор», QFTP,  розповідала про «Молочний сектор: загальний огляд та досягнення на рівні кінцевих результатів QFTP»:

  • ключові  індикатори ефективності до 2026 року (кінцеві цілі: - частка молока, що надходить на переробку від усіх постачальників та відповідає вимогам ЄС (ґатунок «Екстра»), частка 50%; - загальний обсяг реалізованої молочної продукції, зростання  на 5%; - експорт молочних продуктів у вартісному вираженні, зростання на 2 %),
  • проміжні результати (наразі відбувається активна робота щодо досягнення усіх цілей і є позитивна динаміка, на сьогодні частка молока, що надходить на переробку становить 48%, експорт молочних продуктів у 2023 значно знизився порівняно із 2022 роком, тому цей напрямок потребує рішучих дій),
  • показала Карту реалізації Програми контролю сирого молока у 2023 році, (наразі воно є точковим, у планах досягнути 100% покриття).
  • Завдяки Фонду надзвичайного реагування, який виник у зв’язку з війною та цьогоріч заручившись підтримкою 4-ьох надавачів послуг  — 125 МТФ (з найбільш уражених областей) отримали доступ до послуг по обслуговуванню ферм.

Також вона нагадала, що Асоціація виробників молока у співпраці з органом сертифікації «Органік Стандарт», за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми QFTP, оновили Молочну карту України 2024. А спільно з ЦВО було проведено тренінг тренерів «Дотримання законодавчих вимог до безпечності харчових продуктів, здоров'я та благополуччя тварин».

Максим Фастєєв, партнер проєктів ІНФАГРО, акцентував увагу на поточному стані світової торгівлі та розповів про потенційні регіони для українського експорту (можливості/загрози). Серед яких — Центральна та Східна Європа, Кавказ та Центральна Азія, Близький Схід та Північна Африка, Північна Азія, Південно-Східна Азія.  Також анонсував запуск порому до Грузії, що дасть можливість обійти Росію та покращити українські експортні позиції в азійських країнах.  

Далі аудиторія була поділена на групи для обговорення і визначення конкретних заходів, які сприятимуть досягненню кінцевих результатів QFTP до 30 червня 2025 року. Насамкінець, у ході спільної презентації обговорили результати роботи у групах, все що стосується проміжних результатів і подальших кроків.

«Такі заходи дуже корисні, коли збираються представники державного та приватного секторів і узгоджують спільну роботу в напрямку посилення позицій молочного сектору України на внутрішньому та зовнішньому ринках. Сподіваємось, що все заплановане буде успішно реалізовано!», — підсумовує участь у конференції Сергій Таранюк, керівник проекту ЦВО.

«Завдяки діяльності проекту в Україні вдалося здійснити дуже багато змін, як в інституційній царині, так і в практичній частині забезпечення якості та безпечності молока. Сподіваюся, що завдяки системному підходу та залученню всіх зацікавлених сторін ми зможемо продовжити поступ до досягнення амбітних цілей проекту», — підсумовує участь у конференції Валерій Лотоцький, директор КЦ АВМ/ЦВО.

*Даний захід проводився за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія)

Консультаційний центр АВМ