У вересні, у  Швеції,  у місті Уппсала в Шведському університеті сільськогосподарських наук, відбулося чергове стажування команди проєкту SULAWE — метою якого є розробка освітніх програм із сталого тваринницького виробництва та добробуту тварин.

В цій серії стажування взяла участь Катерина Дудка, консультантка Консультаційного центру АВМ (КЦ АВМ) з управління ефективністю молочнотоварними фермами.

Українська делегація стажування включала представників провідних вітчизняних аграрних університетів, міністерства освіти та провідних галузевих асоціацій та об’єднань підприємств, в тому числі Асоціацію виробників молока  (АВМ) та Асоціацію Свинарів України (АСУ).

Викладачами на стажуванні були провідні науковці-дослідники Шведського університету сільськогосподарських наук, консультанти ветеринарної спілки Швеції, консультанти Європейського референтного центру з добробуту тварин (EU Reference Centres for animal welfare).

В ході зустрічі обговорювали питання благополуччя та добробут вирощування сільськогосподарських тварин, впливу добробуту на здоров’я тварин та якість продукції. Значну увагу було приділено освітнім та комунікаційним аспектам даних питань в навчальних закладах та серед фермерів, спеціалістів сільськогосподарських підприємств.

Представниця КЦ АВМ, Катерина Дудка, мала на меті обговорити та перейняти досвід запровадження вимог утримання ВРХ, задля підвищення професійної компетентності, щоб у подальшому сприяти запровадженню на виконанню українськими фермами правил ЄС щодо гуманного поводження з сільськогосподарськими тваринами, покращенню умов їх утримання, та якості продукції.  

Попри війну, Україна рухається вперед по шляху євроінтеграції. Так з кінця жовтня 2023 року, на національному рівні впроваджується Програма контролю сирого молока. В  Україні фактично сформовано законодавство, яке повністю відповідає принципам Європейського союзу щодо контролю якості та безпечності молока.

Реалізація принципів, які закладено в основу національного законодавства держав-членів ЄС, в тому числі про добробут тварин дасть можливість Україні: бути рівноправним учасником на міжнародному ринку збуту, покращити здоров’я населення завдяки якісній продукції та загалом сприятиме розвитку галузі, що підвищить економічні показники держави.

Як зауважує Катерина Дудка: «Ряд вимог, що стосуються добробуту тварин є обов’язковими  на шляху до євроінтеграції України. Інші практики, в т.ч. органічне виробництво заохочуються до впровадження через попит споживачів та компенсацію зусиль фермерів вищою ціною на продукцію. Участь у стажуванні дала можливість не тільки отримати нові знання та ідеї, але й пересвідчитися, що провідні українські фермери і ферми не відстають в питаннях добробуту тварин, а в ряді питань навіть більш ефективні та цілеспрямовані ніж європейські».

Консультаційний центр АВМ