Реалії сьогодення визначають поточний вектор у розвитку молочної галузі України, відображаючи потребу в підтримці молочнотоварних ферм (МТФ), що відчули наслідки агресії з боку росії. Таку допомогу вдалося здійснити завдяки Швейцарії. Окрім того, продовжується реалізація довоєнних планів з гармонізації європейського законодавства (виконання вимог до безпечності та якості молока,  а також благополуччя тварин).

Консультаційний центр Асоціації виробників молока (КЦ АВМ), Центри ветеринарного обслуговування (ЦВО) та Uman Labs ініціювали консультативні проєкти з підтримки господарств з виробництва молока в деокупованих та прифронтових областях України у межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (Quality FOOD Trade Program, QFTP), що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

Підсумки КЦ АВМ

Із січня 2024 року були здійснені практичні візити консультантів КЦ АВМ (експертів з ветеринарії та технологій виробництва молока) на 24 молочні ферми, які знаходяться на уражених бойовими діями територіях України і загалом утримують близько 4452 дійного поголів’я. Цільовими областями стали: Миколаївська, Одеська, Херсонська, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська. Візити відбувалися у форматі експрес-моніторингу молочнотоварних ферм з наданням рекомендацій щодо покращення бізнес-процесів.

Господарства отримали практичні поради за напрямами: відтворення та здоров’я ВРХ, доїння, годівля, облік та управління персоналом, управління стадом і забезпечення його комфорту.

По кожному напряму були надані рекомендації щодо покращення процесів для досягнення кращих результатів діяльності господарства. При дотриманні та виконанні порад вдасться збільшити продуктивність; покращити здоров’я ВРХ; забезпечити якість та безпечність виробленого молока; зменшити ризик виникнення метаболічних захворювань; підвищити прибутковість ферми; зберегти ремонтний молодняк; зменшити сервіс-період; скоротити кількість кульгавих тварин у стаді та інше.

Консультанти КЦ АВМ коментують результати візитів на деяких із ферм:

Сергій Когут, експерт з ветеринарії КЦ АВМ: «Під час візиту  оцінював процеси доїння, відтворення та здоров'я тварин на СВК «Борозенське» (Херсонська обл.). Рекомендації були надані згідно з сучасними вимогами та тенденціями: профілактика маститів; застосування засобів для консервації вимені в сухостійний період; застосування простих схем синхронізації "Овсинх", або гормональної стимуляції простагландинами; облаштування санітарних приміщень».

Візит проходив разом з Денисом Тимченко, консультантом-технологом з управління й організації роботи молочно-товарних ферм КЦ АВМ: «Разом ми проаналізовали поточний стан блоку годівлі та утримання,  надали рекомендації для удосконалення діяльності цих бізнес-процесів. На жаль, частина сільськогосподарських угідь господарства перебуває на замінованих територіях, тому там проблематично виростити чи забезпечити господарство кормами у повному об’ємі».

Дмитро Сопинський, експерт з ветеринарії КЦ АВМ: «Після візиту з колегою на ФГ «Макара» (Дніпропетровська обл.) були приємно вражені. Блоки відтворення, доїння і утримання налагоджені згідно з вимогами. Я надав рекомендації щодо профілактики захворювань ратиць корів — проводити двічі на рік розчистку ратиць та двічі на тиждень копитні ванни. Також були надані поради у роботі з новотільними коровами. Зокрема, передивитися протоколи лікування і використовувати препарати згідно з інструкціями та дозуванням».

Денис Тимченко, консультант-технолог з управління й організації роботи молочно-товарних ферм КЦ АВМ: «У рамках програми здійснили візит на господарство ТОВ Агрофірма «Нива» (Запорізька обл.). Було проведено аналіз блоків годівля, відтворення, а найбільшу увагу  приділено умовам утримання тварин та профілактиці кульгавості. Надано практичні поради ветеринарному фахівцю господарства щодо функціональної розчистки копит, організації, контролю та оцінки ефективності копитних ван. Незважаючи на те, що ферма розташована на відстані трохи більше 40 км від зони бойових дій, працівники продовжують працювати та не втрачають оптимізму. Більше того, керівництво ферми прийняло рішення закупити нетелей джерсейської породи».

Фото: консультанти під час візитів на ферми

Підсумки ЦВО і Uman Labs

У проєкті «Підвищення знань і консультування МСП виробників молока про підходи в діагностиці збудників маститів, профілактика захворюваності та гігієнічні вимоги до молока» взяло участь 20 господарств з виробництва молока з Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей. Загальна кількість дійного поголів'я учасників проєкту —10 270 дійних корів.

Ветлікарі ЦВО та спеціалісти Uman Labs надали кваліфіковані консультаційні послуги з виявлення причин захворювання корів на мастит, відбору та дослідження молока хворих корів на мастит, з подальшою інтерпретацією результатів досліджень, розробкою і підбором ефективних схем лікування маститу корів на фермі. Також було надано рекомендації щодо профілактики захворюваності, що сприятиме покращенню якості і кількості молока-сировини, що виробляється фермою.

Під час проведення проєкту було відібрано і досліджено 180 проб молока з господарств-учасників на виявлення збудників маститу.

Під час проведення консультаційних візитів були визначені ключові проблеми по роботі МТФ, зокрема: відсутність достатніх знань та навичок персоналу щодо дотримання протоколів доїння, неналежні умови утримання тварин, погана якість води, неконтрольований облік випадків маститів, відсутність ізоляції хворих тварин в окрему групу, відсутність досліджень на виявлення збудників маститу та їх чутливості до антибіотиків, підбір лікування проводиться на інтуїтивному рівні або методом підбору та ін.

Під час візитів на господарства спеціалісти ЦВО проводили роз’яснювальну роботу та навчання персоналу з впровадження СОП (стандартних операційних процедур).

За результатами повторних візитів на господарства було встановлено:

  • На 85% із них відбулося зменшення захворюваності маститом, кільості соматичних клітин у збірному молоці, покращилася ефективність лікування та зросла товарність молока.
  • В усіх господарствах було проведене навчання операторів правилам машинного доїння, обґрунтована необхідність їх дотримання, розміщені протоколи доїння в місцях відпочинку доярок або безпосередньо в доїльних залах.
  • За рахунок правильного підбору препаратів для лікування значно підвищилася його ефективність.

На фото: сервісний ветлікар ЦВО і лаборант Uman Labs

Організація і участь у заходах

Кінець червня видався щедрим на події, які спрямовані навчити та стимулювати виробників молока виконувати вимоги щодо якості та безпечності сирого молока.

17-18 червня м. Умань відбувся тренінг тренерів на тему «Дотримання законодавчих вимог до безпечності харчових продуктів, здоров'я та благополуччя тварин». Організатори — КЦ АВМ та ЦВО за підтримки Швейцарії у межах QFTP.

Захід відвідали надавачі послуг у молочному секторі з різних куточків України — Харківської, Миколаївської, Львівської, Київської та інших областей. Дводенний тренінг передбачав теоретичну та практичну частини.

Тетяна Гаркавенко, головна експертка компонента «Молочний сектор» QFTP, розповіла про антибіотикорезистентність: причини, контроль та шляхи подолання у молочному секторі.

Ірина Висоцька, координаторка компоненту «Молочний сектор» QFTP, презентувала ключові модифікації для інформаційно-комунікаційної системи Держпродспоживслужби «Молочний модуль», де уже закладена нотифікація і оператора ринку, і компетентного органу, тобто державного інспектора, про той факт, якщо у молоці були виявлені інгібітори. Така нотифікація відбувається негайно і з’являється одразу сповіщення у кабінеті Молочного модуля.

Віталій Башинський, залучений консультант QFTP, у перший день провів підготовку до практичної частини тренінгу у формі діагностичного аудиту на господарстві з виробництва молока. Другого дня він презентував чек-лист «Благополуччя тварин при утриманні», з яким працювали на молочнотоварній фермі ТОВ «Кищенці». Спочатку разом із учасниками тренінгу і головним зоотехніком господарства обговорили основні питання. Далі наочно аналізували всі виробничі блоки ферми: для високопродуктивних тварин, кормосховища, телятники для різних вікових груп, відділення для хворих тварин, доїльну залу. Детально зупинились на останньому, бо саме від дотримання правил і гігієнічних вимог у доїльній залі залежить належна якість молока.

На фото: учасники тренінгу

21 червня КЦ АВМ та ЦВО взяли участь у дорадчій раді швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP), компонент «Молочний сектор». Під час заходу представники приватного та державний секторів визначили поточні проблеми та потреби молочного сектору і стратегічне бачення напрямів діяльності QFTP до 30 червня 2025 року.

«Завдяки діяльності програми QFTP в Україні вдалося здійснити багато змін, як в інституційній царині, так і в практичній частині забезпечення якості та безпечності молока. Сподіваюся, що завдяки системному підходу та залученню всіх зацікавлених сторін ми зможемо продовжити поступ до досягнення амбітних цілей програми», підсумовує Валерій Лотоцький, директор Консультаційного центру АВМ та керівник Центрів ветеринарного обслуговування (ЦВО).

«Ми вдячні всім партнерам QFTP за плідну співпрацю за усіма напрямами діяльності швейцарсько-української програми задля розвитку молочного сектору. Особливо цінним є внесок надавачів послуг у молочному секторі, спільні проєкти та ініціативи яких не лише забезпечують трансфер знань та навичок з кращих практик виробництва, а й таку важливу підтримку з відновлення та ревіталізації господарств з виробництва молока у найбільш вразливих регіонах. Щорічно понад 100 ферм одержують доступ до консультативних, ветеринарних і лабораторних сервісів в межах проєктів надавачів послуг за підтримки QFTP, що є суттєвим доповненням до гуманітарних ініціатив Швейцарії з надання засобів гігієни для господарств в 11 деокупованих та прифронтових областях», - підсумувала Ірина Висоцька, координаторка компоненту «Молочний сектор» QFTP.