Нещодавно на одному із підприємств Чернігівщини був виявлений спалах лейкозу ВРХ. Вважаємо за необхідне нагадати, про особливості цієї небезпечної хвороби, бо навіть одна інфікована корова може стати джерелом зараження для всього стада. Валерій Лотоцький, директор КЦ АВМ та ЦВО, наголошує на важливості своєчасної діагностики та заходів профілактики для запобігання поширенню лейкозу в МТФ.
Лейкоз — це інфекційне захворювання, яке викликається лейкозним ретровірусом ВРХ (BLV). Вражає імунну систему, викликає утворення злоякісних пухлин у лімфоїдній тканині, порушує кровотворення. Збудник лейкозу потенційно небезпечний не лише для великої, а й для дрібної рогатої худоби, що ще раз підкреслює необхідність комплексного підходу до біобезпеки на фермі.
Підступність лейкозу для ВРХ полягає в тому, що захворювання тривалий час може протікати без жодних клінічних ознак. Проте існують непрямі сигнали, які мають насторожити фермера. Серед них — поступове зниження продуктивності, ослаблення імунітету, що проявляється частими захворюваннями та маститами, а також збільшення периферичних лімфатичних вузлів. На пізніх стадіях можливі більш виражені симптоми — втрата ваги, анемія, загальна слабкість.
Саме тому важливо:
- щороку проводити серологічне обстеження за допомогою РІД і ІФА тварин віком від 6 місяців, у разі потреби використовувати ПЛР (є обов’язковою ветеринарно-санітарною вимогою, передбаченою чинним законодавством України);
- не вводити нових тварин у стадо без попереднього тестування;
- купувати ВРХ лише з перевірених господарств;
- дотримуватися правил гігієни та використовувати лише стерильні інструменти.
- уникати загальних пасовищ із підозрілими тваринами.
Ще одна небезпека — телята. Від інфікованої корови теля може заразитися ще до народження або з молозивом.
На жаль, ліків в усьому світі не існує. І вакцини — теж. Якщо тварина позитивна — її вибраковують, щоб зупинити поширення вірусу.
Цікаво, що вірус лейкозу стійкий до дії низьких температур, але чутливий до високих (від +80 °C) та до дезінфекційних засобів, зокрема хлорвмісних препаратів, спирту, формальдегіду тощо. Тому ще раз наголошуємо, ретельна дезінфекція інструментів, доїльного обладнання та приміщень — один із ключових елементів профілактики лейкозу.
Хоч вірус лейкозу ВРХ не передається людині напряму, вживати молоко чи м’ясо від хворих тварин заборонено, через потенційний шкідливий вплив.
Принагідно нагадуємо, 29 квітня 2025 року набули чинності Нові Правила проведення лабораторних досліджень (випробувань) молока і молочних продуктів на агропродовольчих ринках, затверджені наказом Мінагрополітики від 25.11.2024 № 4150.
Також пропонуємо ознайомитися детальніше із документом, який регламентує правила обстеження та тестування тварин на наявність лейкозу, а також заходи з ліквідації хвороби:
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 495 від 29 грудня 2020 року "Про затвердження інструкції щодо обов'язкового профілактичного обстеження сільськогосподарських тварин на лейкоз".
Наголошуємо, економічні втрати через лейкоз на сільськогосподарських підприємствах можуть бути значними і мають прямий вплив на продуктивність молочного скотарства.
Центри ветеринарного обслуговування
ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: