У контексті світових аграрних практик, екстенсивне утримання великої рогатої худоби (ВРХ) здобуває популярність як екологічно сталий та економічно ефективний метод. Відомий своїми перевагами, зокрема, зниженням собівартості виробництва молока та оптимізацією робочої сили, цей метод отримав широке розповсюдження в Європейських країнах. Однак, його застосування в Україні зустрічає певні виклики. Олександр Назарко, генеральний директор Global Agro Finance, ділиться думками щодо особливостей та перспектив екстенсивного утримання молочного ВРХ в українських реаліях.

"

Як технологія екстенсивного утримання працює в країнах ЄС? Тут ця практика спирається на низку факторів:

  • достатню кількість опадів і тепла для росту рослин,
  • малі розміри ферм, що дозволяють задовольнити потреби тварин на не великій площі,
  • дефіцит кадрів - на випасі під електропастухом треба суттєво менше трудо-годин,
  • наявність землі в приватній власності фермера, якої достатньо для випасу свого стада,
  • державну підтримку тваринництва, що дозволяє фермеру бути прибутковим при меншій ефективності.

В основі екстенсивного утримання ВРХ лежить випас тварин на пасовищах, що знаходяться біля ферми, із, зазвичай, дворазовим доїнням. Корів випасають щодня в огороджених електро-пастухом загонах. Загони ділять на сектори, котрі тварини мають рівномірно спасати, і одночасно не витоптуват. Цим управляє людина - безпосередньо дивиться, скільки ще можна часу пасти і коли вчасно перегнати тварин. Після певного періоду, одного-трьох днів, тварин переганяють в наступний сектор, де вже відросла трава та готова до споживання. Ділянка, де щойно були корови, обов’язково удобрюється та боронується, за потреби підсівається, для відновлення зеленого ковра. Так як погода сприятлива - трава швидко відновлюється та готова до повторного допуску тварин.

Основною перевагою екстенсивного методу є зниження витрат на виробництво молока та оптимізація використання робочої сили. Такий підхід також сприяє підвищенню добробуту тварин, оскільки вони проводять більше часу на свіжому повітрі, що позитивно впливає на їх здоров'я та продуктивність.


Щасливі корови та щасливі фермери - можна так назвати результат даної технології, котра має право на існування в певних умовах.


Український контекст

Ефективність екстенсивного утримання ВРХ в Україні обмежується рядом чинників: відсутністю державної підтримки, недостатністю опадів, великими площами, необхідними для випасу, та зростаючою тенденцією до укрупнення агропідприємств:

  • Через відсутність опадів трава вигорає та не відростає. Відтак тварин потрібно буде догодовувати ЗЗР вже в полі, щоб підтримувати рівень забезпечення поживними речовинами.
  • Масиви для випасу тварин були би непідйомно великими. При цьому вони в нас в оренді, на відміну від Європейського фермера, котрий не має зобов’язань перед пайовиками.

Так як тваринництво в Україні укрупнюється, літо стає ще більш посушливим - шансів широкого розповсюдження даної технології мало.

В Україні не зустрічав підприємств із правильним підходом до управління пасовищами ще, на жаль, можливо такі скоро з’являться у Західній частині України серед не великих підприємств-крафтовиків, де утримується не велика кількість корів.

Нашу модель і Європейську порівнювати не варто. Вони кардинально різні у всіх аспектах, єдине спільне - всі хочуть бути ефективними і шукають шляхи в своїх умовах. На деяких підприємствах ми випасаємо тварин, але не молочних. Для випасу відбираємо тільних телиць після підтвердження першої тільності і до досягнення 6-ти місяців. Як на мене, в умовах використання лугових трав - це єдина група тварин, котра може випасатись на промислових фермах України.

У висновку хочу відзначити, що випас дійного промислового стада в умовах України для мене так і залишається “ахінеєю”. Бережіть людей, збільшуйте кількість корів, заготовлюйте якісні основні корми і ніколи не ведіться на проекти, де пропонують доїти менше молока, бо це буде вигідніше. Наші ферми мають стати найбільш ефективними в Світі, і лише так буде нам найвигідніше.

"

 

Якщо Ви хочете побудувати успішний молочний бізнес з нуля, перезапустити діючий бізнес, потребуєте допомоги у вирішенні викликів Вашої МТФ – звертайтесь до експертів Global Agro Finance , 066 611 7948, global.agrofinance@gmail.com.

Олександр Назарко, директор Департаменту управління МТФ КЦ АВМ, гендиректор GLOBAL AGRO FINANCE​​​. Разом з командою, члени якої спеціалізуються на різних напрямках молочного виробництва, надає консультаційні послуги в Україні та за її межами. Зокрема особисто спеціалізується на таких питаннях, як аудит, економічний аналіз та  управління МТФ, кризис-менеджмент, розробка концепцій і стратегій розвитку молочних ферм та  експертний супровід при їх будівництві. Досвід роботи в молочній галузі 10 років.     


Більше про роботу GLOBAL AGRO FINANCE на Facebook-сторінці.


Читайте також: