Mas Bes - це сімейна історія про любов до фермерства, яка розпочалась в 1584 році. Сьогодні тут добовий надій на корову становить 40.6 кг, вміст жиру - 3.9 %, вміст білку - 3.43 %. Як господарство досягає бажаних цільових показників та покращує продуктивність? Директор КЦ АВМ Валерій Лотоцький та ветеринарний лікар ЦВО Сергій Вирвикишка відвідали ферму та діляться враженнями.

В рамках навчальної поїздки в Іспанію експерти КЦ АВМ відвідали сімейну ферму Mas Bes, започатковану ще в 1584 році з 4-х корів. Наразі на господарстві 670 голів, добовий надій на корову - 40.6 кг, жир - 3.9 %, білок - 3.43 %. Ферма унікальна тим, що має власну переробку, музей виробництва молока, ресторан, готель. За рік ферму відвідує більше 30 000 туристів. Загалом тут працює 23 людини: 18 - зайняті безпосередньо на фермі, 5 - в обслуговуванні туристів та загальному управлінні. На господарстві є об'єктивні дані про походження, відтворення, продуктивність і якість молока корів за 37 поколінь.

Власник знає кожен цільовий показник, що стосується виробництва. Давайте поговоримо про окремі з них.

На першому графіку (див. Графік 1) показана динаміка поголів'я дійних корів. Господарство розвивається за рахунок власного відтворення. З 1960 року використовують виключно штучне осіменіння. З 2019 року почали інтенсивно використовувати сексовану сперму. Наразі всі корови й телиці осіменяються сексованою спермою 3 рази, і тільки після цього переходять на звичайну сперму. Для частини тварин застосовують сперму абердин-ангуської породи, останнім часом - ще й бельгійську голубу.

На другому графіку (див. Графік 2) ми бачимо зміни продуктивності корів за останніх 8 років. Помітне значне зростання після 2019 року. Власник пояснює це тим, що інсталювали систему охолодження тварин. До цього під впливом теплового стресу продуктивність падала до 27 л, заплідненість - до 5 %. Після покращення комфорту тварин бачимо середньорічне зростання продуктивності на близько 2 л молока. Заплідненість в літні місяці зараз складає близько 35 %. Завдяки цьому вдалося досягти рівномірних отелень впродовж року.

Ферма співпрацює з трьома групами ветеринарів. Перша працює з відтворенням, інша - з біобезпекою й здоров'ям телят, третя - Q-Liet забезпечує щомісячний відбір індивідуальних зразків молока та консультує з якості, безпечності молока та профілактики маститу.

На третьому графіку показана середньорічна кількість соматичних клітин в збірному молоці:

 

В 2019 році ферма почала користуватися вакциною проти маститу Старвак компанії HIPRA. Відмітили зменшення кількості випадків гострого маститу та КСК в збірному молоці. В 2023 році вакцинацію зупинили, але найняли дві додаткові людини, які відповідають за якість підстилки й рівень гігієни в приміщеннях. Хочуть перевірити доцільність вакцинації.

Окрім виробництва та переробки молока ферма має власний відгодівельний майданчик, виробляє та реалізує яловичину та надзвичайно смачні м'ясні продукти.

Якщо маєте додаткові питання - пишіть нам в facebook, обов'язково відповімо в наступних публікаціях.

Фото: Валерій Лотоцький

Консультаційний Центр АВМ


Більше про роботу Консультаційного Центру та ЦВО на нашій сторінці в Facebook.


Читайте також: