Метою відтворення стада на молочнотоварній фермі є відновлення поголів'я та досягнення максимальної продуктивності, увага до цільового рівня виробництва молока впродовж року через підтримання середнього дня лактації в межах 160-180 діб, покращення генетичного потенціалу, реалізація племінного молодняку.

 

Рекомендаціями та власними напрацюваннями щодо організації ефективного відтворення на фермі ділиться Сергій Вирвикишка, лікар Центру ветеринарного обслуговування

Вважається, що відтворення на фермі - це суто зона відповідальності ветеринара  чи оператора зі штучного осіменіння. А низькі показники  з відтворення - це результат незадовільної роботи відповідального спеціаліста. Така система є спадщиною радянських часів, коли господарювання на фермах вели по-іншому, і завжди шукали, хто винуватий, а не що зробити, щоб було краще - краще  для тварин, для спеціалістів, для господарства. 

Ефективне відтворення на молочнотоварній фермі, на мою думку, передбачає впровадження комплексного підходу. Зокрема, виділяю такі ключові кроки:

Умови для здоров’я та відтворення.  

Перш ніж говорити про осіменіння тварин і відсоток запліднення, потрібно звернути увагу на умови, які створені для здоров’я та відтворення тварин, а саме на закінчення попередньої лактації та запуск тварин. Зокрема, варто сконцентруватися на дотриманні правил запуску тварин та переведенні в групу сухостою, створенні комфортних умов утримання сухостійних тварин. Цей елемент для багатьох господарств залишається сталим, на якому ніхто не акцентує.

Годівля тварин в сухостійний період.

Хоча раціон тварин може бути добре збалансованим і високоякісним, часто не приділяється належної уваги фактичній кількості корму, яку вони споживають, включно з масою сухої речовини в кілограмах на тварину.  Цей показник потрібно завжди контролювати. Споживання має бути на рівні 2-3% від живої маси тіла тварини.

Отел.

Від того як, в яких умовах проходить отелення, чи надається рододопомога тварині, залежить післяотельний період. Наше завдання полягає в тому, щоб організувати цей процес на господарстві так, аби він не призводив в подальшому до ускладнень для здоров'я тварин.

Підготовлений, чистий, продезинфікований, з достатньою кількістю чистої підстилки бокс. 

Отелення тварин  також може бути проведене в загоні з утримання сухостійних корів на чистій  сухій підстилці . Коли на вулиці температура нижче 0 градусів, головним завданням є своєчасно забрати і  обігріти (висушити) новонародженого . 

Рододопомога надається  в тяжких випадках попередньо підготовленим персоналом цілодобово. 

Організація роботи в післяотельний період полягає в  профілактиці та своєчасному наданні кваліфікованої допомоги тваринам, що її потребують. Всі дії направлені на збереження тварин та включають: 

  • Профілактика зміщення сичуга,  гіпокальцемії, щоденна термометрія до 10 дня лактації, контроль захворювання тварин на кетоз. 
  • Контроль споживання корму тварин після отелу (споживання сухої речовини 14-16 кг) в перший тиждень після отелу. 
  • Контроль наявності та стану калових мас в прямій кишці тварини. 
  • Контроль скорочення матки і повернення її до фізіологічної норми за 14-20 днів лактації. 

Створення комфортних умов утримання, годівлі, доїння для тварин в групі роздою.

Щоденне спостереження за тваринами виявлення та фіксація охоти, занесення інформації в базу даних. 

Визначення добровільного періоду очікування охоти в стаді.

Це період, в який ми виявляємо охоту, фіксуємо її але тварину не осіміняємо. Осіменіння тварин за ознаками спонтанної охоти розпочинаємо в період від 60-80 днів лактації. Тварини, які не приходять в охоту в період відведений для спонтанної охоти, після 80 дня лактації мають потрапити до списку для огляду ветеринарним лікарем. 

Гормональні схеми синхронізації статевої охоти.

Тварин, що не стали тільними та тих, що потрапили на огляд  до лікаря, перевіряють та призначають лікування з використанням гормональних схем синхронізації статевої охоти. При організації відтворення стада все частіше ми звертаємося до гормональної  синхронізації статевої охоти, маємо безліч  інтерпретацій схем синхронізацій з використанням різних гормонів від ряду виробників.  Кожне господарство має свої напрацювання та досягнення. 

Одним таким напрацюванням поділюся з вами. 

Мова піде про гормональні препарати корейського  виробника ДОНГ БЕНГ. Це препарати Гонадон, Діноплюс, Пролін. Саме ці препарати були використані в схемах синхронізації в одному з підприємств на Черкащині в рамках співпраці ЦВО. До використання препаратів господарство мало досить низький показник по CR- 22 %, при бажаному 35-44 % (Фото 1).

Після оцінки та аналізу ситуації було прийнято рішення змінити лікарські препарати та підхід до організації роботи з відтворення стада. Результат нас потішив. Ми отримали CR 42%. 


Підсумовуючи викладений матеріал можна відмітити що ефективне відтворення стада - це  загальногосподарська місія, що в майбутньому призводить до успішного господарювання та економічної результативності підприємства.

Важливо розуміти, що використання якісних гормональних препаратів, таких як корейські гормони ДОНГ БЕНГ, є важливим кроком на шляху до ефективного відтворення. Проте, так само важливо впроваджувати комплексний підхід, що включає правильні схеми застосування гормонів, належні умови утримання тварин, якісний догляд, а також підготовку та освіту спеціалістів, які працюють із тваринами.

Центр ветеринарного обслуговування (ЦВО) надає ветеринарний супровід МТФ. Будемо раді співпраці: Сергій Таранюк, координатор ЦВО, +380 674 748 535 (st@dk-vet.com)

Консультаційний Центр АВМ


Більше про роботу Консультаційного Центру та ЦВО на нашій сторінці в Facebook.


Читайте також: