Взаємодія ПСП «Пісківське» (Чернігівська обл.) і Консультаційного центру АВМ чітка і злагоджена. Основна мета співпраці була стабілізувати здоров’я стада та зменшити вибуття, але водночас, на тлі вирішення цих завдань, відбувся ріст молочної продуктивності. Середньодобова продуктивність сягнула 34 л молока на дійну корову.

Про алгоритм роботи МТФ розповідає заступник директора господарства по тваринництву і водночас менеджер молочного комплексу Андрій Стельмах. Більше у розгорнутому інтерв’ю на сторінках журналу «Молоко і ферма» (№1 (80), лютий 2024).

ПСП «Пісківське» (Чернігівська обл.) є членом Асоціації виробників молока з 1 березня 2010 року. Господарство знаходиться на технологічному супроводі КЦ АВМ.  Загальне поголів’я ВРХ — 3100. Кількість фуражних корів — 1300.

«Загалом чотири роки тому співпраця з КЦ АВМ почалась із повного аудиту: здоров’я, відтворення, продуктивність, жир і білок в молоці, склад раціону, кормова база, протоколи і їх виконання тощо. З того часу зокрема нутриціоніст раз на місяць приїздить на ферму, оглядає все стадо, оцінює структурність кормосуміші, промиває і досліджує гній. Потім разом аналізуємо, що із запланованого вдалось, а що ні, шукаємо причини. Виходячи з тих умов і кормів, що маємо, плануємо подальшу роботу.

            Наприклад, на порядку денному збільшення вмісту жиру в молоці. Консультант розробляє відповідний раціон і передає нам на розгляд. Ми, зі свого боку, оцінюємо економічну доцільність: наскільки виручка покриватиме додаткові затрати. Якщо влаштовує, приступаємо до втілення. Починаємо з 2-3 секцій, спостерігаємо 2-3 тижні — результат задовольняє. Тоді переносимо раціон на все поголів’я.

Якщо порівняти показники за 2020-ий (власне тоді восени стартувала співпраця) і минулорічні, то маємо приріст на 20-30%. Це стосується здоров’я, відтворення, самого надою.

На початку грудня переглянули раціони й внесли зміни. Зараз доїмо 34 л молока на добу на корову. Раціон здорожчав на 15-17 грн., але молока додалось майже 3,5 л.

Заплідненість телиць зросла на 10% — до 64%. Заплідненість корів після першого осіменіння була 26%, впродовж років співпраці стабільно 41-42%», — розповідає  Андрій Стельмах.

Про співпрацю з спеціалістами КЦ АВМ відгукується позитивно.

«Щось пропонують вони, у нас є своє бачення і міркування. Все те поєднуємо і працюємо…Покладаємось на їхній досвід, бо в них і бачення проблеми глибше, і розуміння, як її вирішити, краще. Вони формулюють завдання, визначається алгоритм виконання, і згідно нього працюємо», — зауважує директор господарства по тваринництву і водночас менеджер молочного комплексу ПСП «Пісківське».

Інші показники у цифрах, а  також про раціон корів шукайте на сторінках журналу «Молоко і ферма» (№1 (80), лютий 2024)». Нагадуємо, є електронна і друкована версія журналу.

Консультаційний Центр АВМ

Фото: Журнал «Молоко і ферма»

Більше про роботу Консультаційного Центру — на офіційній Facebook-сторінці


Також читайте: 

ПСП «ПІСКІВСЬКЕ»: РЕЗУЛЬТАТИ ВПРОВАДЖЕННЯ РЕФЕРЕНТНОЇ МОДЕЛІ

СЕЗОН ЗАГОТІВЛІ СІНАЖУ НА НИЗЬКОМУ СТАРТІ — РЕКОМЕНДАЦІЇ