Часто власники господарств звертають увагу на те, що восени частіше реєструються патології транзитного періоду (затримання посліду, гіпокальцемії, кетоз), мастит, кульгавість в корів; діареї та хвороби респіраторного тракту в телят; зростає рівень вимушеного вибуття. Розібратися з причинами нам допоможе Дмитро Сопинський, сервісний ветлікар Центрів ветеринарного обслуговування.

Варто розуміти, що всі перераховані проблеми часто є наслідками дії теплового стресу впродовж літніх місяців. Так під впливом високих температур в корів зменшується рівень споживання сухої речовини, а відповідно, й забезпечення поживними речовинами, мінералами та вітамінами. Зростає рівень недоокиснених речовин в крові, що призводить до оксидативного стресу та пригнічення імунної системи.

Тварини більше стоять щоб охолодитися й як наслідок пізніше зростає захворюваність дистального відділу пальця. Крім того влітку, внаслідок висихання корму, зростає ризик виникнення ацидозу, що теж має відтермінований вплив на розвиток ламінітів та кульгавості.

Також збільшується захворюваність маститом. Однією з причин є те, що в навколишньому середовищі створюються сприятливі умови для зберігання, а інколи й розмноження патогенних мікроорганізмів. Тварини часто лягають там де мокро, інколи спеціально вихлюпують воду з поїлок для того, щоб охолодитися. Через це збільшується інфекційний тиск на молочну залозу й підвищується ризик виникнення маститу зумовленого саме екологічними бактеріями.

Останніми роками наприкінці літа та початку осені навіть реєструються випадки загибелі корів через токсичний мастит впродовж сухостійного періоду. З однієї сторони, рік за роком зростає молочна продуктивність і в тварин після запуску інколи спостерігається підтікання молока (привідкриті сфінктери дійкового каналу). З іншої сторони влітку в фермерів багато клопотів в полі, зайнята техніка й не завжди доходять руки до прибирання загонів де утримуються сухостійні корови, внаслідок чого гігієна утримання не відповідає вимогам і тиск патогенів надзвичайно високий. Ми часто заспокоюємо себе, що ми ж провели сухостійну терапію антибіотиками тривалої дії, але забуваємо, що переважно вони діють на грампозитивні бактерії, а збудники з навколишнього середовища частіше грамнегативні.

Ще одним з факторів, що мають вплив як на виникнення патологій транзитного періоду так і хвороб телят є якість корму. Під впливом високих температур корм швидше псується тому контролю його якості потрібно приділяти більше уваги. В багатьох господарствах не має перехідного запасу силосу й саме в цей період використовують залишки минулорічного й починають використовувати новий. Контамінація такого корму грибами часто найвища, й рівень мікотоксинів теж. Тому в такі періоди слід використовувати сорбенти для зменшення негативного впливу.

Через зменшення споживання сухої речовини впродовж сухостійного періоду зменшується кількість та якість молозива. Під впливом теплового, оксидативного стресів зменшується імунна відповідь на вакцинації, що призводить до зменшення рівня імуноглобулінів в молозиві й, відповідно, підвищення чутливості телят до вірусів, бактерій впродовж місяця-двох після дії теплового стресу. А в осінній період ще й погодні умови негативно впливають на резистентність телят – підвищення вологості повітря, перепади температури, що в сумі має синергічний вплив.

Тому для забезпечення здоров’я тварин слід думати не про лікування, а про забезпечення комфортних умов утримання, повноцінну, збалансовану годівлю та підвищення резистентності тварин.


Рецензія на статтю: Валерій Лотоцький директор КЦ АВМ, ЦВО.


Центр ветеринарного обслуговування (ЦВО) надає ветеринарний супровід МТФ. Будемо раді співпраці: Сергій Таранюк, координатор ЦВО, +380 674 748 535 (st@dk-vet.com)

Більше про роботу Консультаційного Центру та ЦВО на нашій сторінці в Facebook.