29 травня відбувся перший у цьому році Національний день ферми, який проходив на базі ТОВ НВА «Перлина Поділля», що на Хмельниччині. Консультаційний центр АВМ мав за честь бути причетним до заходу, який зібрав гостей із різних куточків України. 

Організаторами Національного дня ферми виступили Асоціація виробників молока (АВМ), агроконсалтингова компанія «Дикун» та Всеукраїнська аграрна рада (ВАР).

Традиційно захід став майданчиком для обміну досвідом і спілкування з однодумцями, бо зібрав власників, керівників, ветеринарів та агрономів провідних сільськогосподарських підприємств, експертів галузі молочного скотарства та інших зацікавлених подією людей. Відвідати захід мали нагоду й Сергій Таранюк, керівник проекту ЦВО та Віктор Харкавлюк, консультант КЦ АВМ, а також Валерій Лотоцький,  керівник КЦ АВМ та ПП «Центр Ветеринарного Обслуговування», який допоміг у організації події.

Офіційне відкриття Національного дня ферми відбулося за участю Валерія Лотоцького, і, звичайно ж, з вітальним словом виступив Сергій Іващук, директор ТОВ НВА «Перлина Поділля», який попри все розвиває свій бізнес, а також веде громадську діяльність спрямовану на допомогу ЗСУ. 

ТОВ НВА «Перлина Поділля» — це господарство, що зростає в розмірах та продуктивності стада, розбудовується власними силами з розумним використанням коштів, має високі показники відтворення стада та якості кормозаготівлі.

На сьогодні поголів’я корів господарства — понад 2500 тис., добовий надій становить 32-36 л молока на дійну корову.  Вміст жиру — 3,7%, білка 3,21%. Заплідненість  корів — 45%, заплідненість телиць — 81%.

Гості Національного дня ферми мали змогу побувати на  фермі, але цьому передувала теоретична частина заходу. Під час якої в залі лунали цікаві та актуальні доповіді, які викликали в аудиторії зацікавленість та обговорення.

Валерій Лотоцький, керівник КЦ АВМ та ПП «Центр Ветеринарного Обслуговування», виступив із темою: «Як оцінити ефективність ферми». Говорив не просто про оцінку ефективності, а й про те, як її досягнути, щоб бути рентабельною молочнотоварною фермою. Зокрема акцентував увагу на:

  • На собівартість молока ферми ( для сталого розвитку та конкурентоспроможності собівартість має бути близько 26-27 євроцентів).
  • Взаємозв’язок продуктивності і зменшення викидів вуглекислого газу (ріст продуктивності та покращення технологічності є шляхом для зменшення викидів CO₂).
  •  Моніториг і систематизацію показників ефективності відтворення.
  •  Правильне та якісне вирощування ремонтного молодняка (чим краще вирощується, тим більшу продуктивність отримаємо у майбутньому).
  • Важливість якісних кормів, комфортних умов утримання та догляду (забезпечить приріст кількості корів, які живуть на фермі довго та виробляють достатню кількість молока).
  • Цільові показники здоров’я (загальноприйнятий орієнтир для промислових ферм, вимірюється у %).

«Що потрібно, щоб забезпечити ефективне виробництво молока? Звичайно, 4 пункти — корови, комфорт, корми, команда. Я додав би ще консалтинг. Люди, які постійно працюють на фермі звикають до буденності, тому погляд зі сторони важливий. В Україні насправді перспектив для росту та розвитку молочної галузі дуже багато і ми повинні використовувати їх по максимуму», — зауважив Валерій Лотоцький. 

Після теоретичної частини гості Національного дня ферми відвідали МТФ, у с. Жижниківці, а також споглядали демонстрацію кормозаготівельної техніки в роботі та статиці на полі з люцерною.

Під час огляду ферми учасників розділили на кілька груп: з директорами працювали Петро Володимирович та Сергій Петрович Іващуки, з технологами — Сергій Петрович Яловчук, заступник генерального директора, з ветеринарними лікарями — Мельник Валерій, головний ветлікар ТОВ НВА «Перлина Поділля»,  також Валерій Лотоцький,  керівник КЦ АВМ та ПП «Центр Ветеринарного Обслуговування», який вже довгий час консультує господарство з питань відтворення, розведення та забезпечення здоров’я тварин.  Господарі демонстрували всі блоки молочної ферми, відповідали на запитання відвідувачів, щиро ділилися здобутками та рішенням викликів, що зустрічалися на їхньому шляху.

Маємо надію, що сповнені новими знаннями, емоціями та натхненням учасники заходу повернулися на свої господарства, щоб впроваджувати, досягати та розбудовувати молочну галузь України! 

Щиро дякуємо керівництву та працівникам НВА «Перлина Поділля», за співпрацю, проведення заходу та популяризацію виробницва молока в Україні.

(Фото нижче в каруселі)

 Консультаційний центр АВМ